Günümüzde dijitalleşmenin hızla artmasıyla beraber sosyal medya, hayatımızın bir parçası haline geldi. Yetişkinler için dahi pek çok nitelikte tehlike saçan sosyal medya, çocuklar için ise korkutucu riskler taşıyor. Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan art arda olaylar ise bu durumu giderek tetikledi.

Nitekim ergenlik çağındaki gençler, sosyal medya platformlarında geçirdikleri uzun saatler boyunca psikolojik anlamda büyük oranda etkileniyor. Gençlerin, sosyal medyada gördükleri idealize bedenler, lüks yaşamlar ve sürekli mutlu insan profilleri kendi hayatlarını kıyaslamaya itiyor. Tatminsizliği oluşturan bu kıyaslama, özgüven eksikliğine, yetersizlik hissine ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açıyor.

Halbuki, uzmanlar tarafından sürekli bağımlılık uyarısı yapılıyordu. Ancak bu tehlike bizlere bağımlığı dahi unutturdu. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yaşanan vahim olay üzerine siber zorbalık tehdidi ile karşı karşıya kaldık. Yaşanan bu olaylar üzerine Discord’a erişim engeli getirilmesi de oldukça olumlu karşılandı. Olaylar bizleri derinden üzdü ve bunun sonucu farkındalıklar oluşmaya da başladı. Discord’da zorbalığa maruz kalan çocukların, derin bir yalnızlık, korku, utanç ve öfke gibi tepkiler gösterdiği açıklanırken, aileler çocuklarını bu durumlara karşı koruyabileceklerini araştırmaya başladı.

REHBERLİK ŞART

Teknoloji çağında yaşıyoruz ve çocukları elbette bundan tamamen uzak tutmak mümkün değil. Çocukların sosyal medya kullanımını tamamen yasaklamak yerine, onlara bu platformları güvenli ve dengeli bir şekilde kullanmayı öğretmek çok daha etkili bir çözüm olabilir. Bu durumda ise ebeveynlere önemli bir görev düşüyor. Gençlerimizi, çocuklarımızı bilinçli bireyler haline getirmek bizim elimizde. Sağlıklı nesiller için önce rehber olmalıyız.