Günümüzde dijitalleşmenin hızla ilerlemesiyle birlikte, hayatımızın birçok alanında kâğıt işlerini geride bırakıp elektronik ortamlara geçiyoruz. Bu geçişte en önemli rolü oynayan unsurlardan biri de elektronik imza.
Hatırlarsınız, eskiden önemli bir belge imzalarken heyecanla kalemimizi alır, özenle imzamızı atardık. Şimdi ise aynı öneme sahip belgeleri saniyeler içinde elektronik ortamda imzalıyoruz. Elektronik imza, geleneksel imzaların yerini alırken, iş hayatımızda ve günlük yaşamımızda pek çok kolaylık sağlıyor.
Bu haftakiköşe yazımda''elektronik imza'' hakkında araştırma yapmak istedim. Peki, elektronik imza nedir ve neden bu kadar önemlidir? Gelin, birlikte inceleyelim…
Elektronik imza, elektronik ortamda gerçekleşen dilekçe ve yazışmalarda ıslak imza yerine kullanılan bir uygulama.Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sitesinde yer alan bilgiye göre elektronik imza şu şekilde tanımlanmaktadır:
''5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle Elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar. Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.''
Elektronik imza, tıpkı ıslak imza gibi yasal geçerliliği olan bir imza türüdür. İşlerimizi hızlandırmak için kullandığımız bu imza, özel bir cihaz olan token/akıllı kart aracılığıyla oluşturulur. Bu kartlar, üzerindeki şifrelenmiş bilgiler sayesinde kimliğimizi doğrular ve işlemlerimizin güvenliğini sağlar.
Elektronik imza, veri bütünlüğü, kimlik doğrulama ve inkâr edilemezlik gibi üç temel özelliği sayesinde güvenilirliği en üst düzeye çıkarmaktadır. Bu sayede, bir belgenin içeriğinin değiştirilmediği, imzayı atan kişinin kimliği olduğu ve imzanın atıldığını inkâr edemeyeceği garanti altına alınır. Elektronik imza kullanabilmek için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş sertifika sağlayıcılarından alınan Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) şarttır. Bu sertifikalar, imzaların doğrulanabilirliğini sağlar.
Elektronik imza, dijital dünyanın anahtarlarından biri haline geldi. Kamu kurumları, bankalar, sigorta şirketleri ve büyük şirketler gibi kuruluşlar, işlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde yürütebilmek için elektronik imzaya güveniyor. Vergi beyannamesinden e-sözleşmeye, sağlık kayıtlarından finansal işlemlere kadar pek çok alanda elektronik imza hayatımızı kolaylaştırıyor.
Ayrıca BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) 2023 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre,e-imza sayısının 7,1 milyona, mobil imza sayısının ise 936 bine ulaşarak toplamda 8,1 milyon elektronik sertifika oluşturulduğu söyleniyor.
Elektronik imza, artık hayatımızın bir parçası oldu. Düşünün ki, bir zamanlar önemli bir belge imzalamak için illa ki şahsen bulunmak gerekiyordu. Şimdi ise, oturduğumuz yerden birkaç tıkla işlerimizi hallediyoruz.Peki, bu dijital imza macerası bundan sonra nereye gidecek? Benim tahminim, daha da ilginç ve kullanışlı hale geleceği yönünde.
Sizin elektronik imza hakkında düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı bekliyorum.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın!