İşçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs, emekçilerin ve işçilerin haklarını ve mücadelelerini onurlandıran bir özel gün. Geçmişi 19. yüzyıla dayanan bu özel gün yine Taksim yasağı ile karşı karşıya bırakıldı.

Bazı işçi sendikaları, emek örgütleri ve siyasi partiler, yasağa rağmen bugün Taksim'de olma direncini göstereceklerini açıkladılar. Neden çünkü bu direngenliğin bir geçmişi var.

Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen, 1977 yılı 1 Mayıs'ında Taksim Meydanı'nda toplanan binlerce işçi ve emekçi, bugün olduğu gibi o gün de, daha iyi çalışma koşulları, insanca yaşam şartları ve özgürlük talepleriyle sokaklara çıkmıştı. Ancak, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaşanan çatışmalarda birçok kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi tutuklanmıştı. Bu acı olay, Türkiye'nin hafızasında derin bir iz bırakmış ve işçi hareketinin mücadelesini perçinleyerek bir kez daha bu mücadelenin önemini ön plana çıkarmıştı.

Bu nedenle, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak, 1977'de hayatını kaybeden emekçileri ve işçileri anmanın bir sorumluluğu olarak talep edilmektedir. İşçi Bayramı, aslında bayramdan çok emek sömürüsüne karşı bir farkındalık yaratma günüdür. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, SES, TDB ve emek örgütleri başta olmak üzere, ana muhalefet partisi CHP, TİP, DEM Parti, EMEP, Sol Parti, TKP de Taksim'de olacaklarını açıkladı.

Bunun yanında TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 1 Mayıs kutlamalarına Taksim'de katılmayacağını duyurdu. TÜRK-İŞ, bu yılki kutlamalarını Bursa'da, HAK-İŞ ise bu yılki programını Kocaeli'nde düzenleyeceğini açıkladı.

Bugün tüm ülke ve dünyanın gözü İstanbul'daki 1 Mayıs protestolarında olacak. Oysa 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması ile ilgili siyasi otoritenin 2010 yılındaki hassasiyetine dönebilmesi tüm topluma iyi hissettirebilirdi...

1 Mayıs İşçi Bayramı diğer adıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü işçinin, emekçinin haklarını onurlandırmak ve mücadelesini sürdürmesi açısından önemli bir gündür. Yaşasın 1 Mayıs İşçinin Emekçinin Bayramı!