Yaklaşık 11 yıldır ülkeleri Suriye’den savaş nedeniyle kaçıp Türkiye’ye sığınan, sayıları kimine göre 3 milyon, kimilerine göre ise 4-5 milyon olduğu iddia edilen Suriyeli göçmenler, ikinci vatanları olarak yorumladıkları bu ülkede yaşıyorlar.
Suriye’de an itibariyle, onlara ülkeyi cehenneme çeviren Esad Rejimi çökmüş durumda. Artık göçmenler için “zulüm ve ızdırap” yılları geride kaldı denilebilir.
Şimdi artık “anavatan Suriye’ye” dost ülke Türkiye’den geri dönme zamanı. Ama bu durum kişilere, ailelere ve Türkiye’de doğup büyüyen, Suriye’yi hayatında hiç görmemiş gençlere göre değişiklik gösteriyor. Gitmek haliyle zor geliyor!
Bu konu gerçekten çok karmaşık ve duyarlı. Suriyelilerin geri dönüşüyle ilgili pek çok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.
Güvenlik, altyapı, ekonomik durum ve siyasi istikrar gibi birçok unsur bu süreci etkiliyor. Uzmanlara göre, geri dönüşler için vakit henüz erken gibi ve bu süreçte dikkatli adımlar atılması gerekiyor.
Suriye'deki güvenlik ve günlük hayatın idame ettirilmesi açısından bazı riskler halen var.
Uluslararası kabul görmüş bir hükümetin Şam'da işbaşı yapması gerekiyor ve geri dönüşlerin güvenli, gönüllü ve onurlu olması önemlidir.
Ayrıca, Suriyelilerin geri dönüşlerini finansal olarak desteklemek için uluslararası kurumların ve ülkelerin desteğine de gereksinim var.
Çoğu Suriyeli, Türkiye’de çalışma izni olmadan ve asgari ücretin altında bir maaşla çalışıyor veya çalıştırılıyor. Geri dönüş için bu nedenle maddi desteğe ihtiyaç var.
Gerek AK Parti yöneticileri gerekse muhalefet partilerinde ortak görüş, "çok kısa vadede, kitlesel bir geri dönüş beklenmemesi" yönünde.
Bu süreçte dikkatli ve adım adım ilerlemek önemli. Suriyelilerin geri dönüşlerinin güvenli ve düzenli olması biraz zaman alacağa benziyor, ancak umut verici adımlar da tabii ki atılabilmeli.
Yorum: Ekonomik sorunlarla mücadele eden Türkiye’nin geleceği için de Suriyeli sığınmacıların düzenli ve planlı bir şekilde anavatanları Suriye’ye artık geri dönme zamanı geldi. Genel görüşe bakılırsa bu dönüşün tam olarak gerçekleşmesi galiba 3-5 yılı veya daha fazlasını bulacak gibi.
Toplumun büyük bir kısmı da Suriyelilerin artık evlerine dönmesi gerektiğini düşünüyor.
Bana göre doğru olan da budur ama ben bu insanların öyle kolay, kolay Türkiye’yi bırakıp gideceklerini pek olası görmüyorum. Cumhurbaşkanı ne dedi, “kalmak isteyenlerin başımızın üstünde yeri var!”