Bu haftanın ilk yazısı Mahsa Jina Amini için... 22 yaşında Kürt bir İranlı kadındı Mahsa Jina... 13 Eylül 2022 tarihinde İran’ın başkenti Tahran'da "Ahlak Polisi" olarak bilinen İran İrşad Devriyeleri tarafından "başörtüsünü düzgün takmadığı" gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltındayken maruz kaldığı şiddet ve işkence sonucu 16 Eylül'de komaya girerek 22 Eylül'de hayatını kaybetti. 

Evet bu girizgâhın ardından gündeme dönelim ki neden Mahsa Amini adını başlık attığım anlaşılsın. Hafta sonu İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahhiyan'ın da içinde bulunduğu helikopterin Azerbaycan’dan dönerken düştüğü ve Reisi’nin öldüğü haberleri gündeme düştü. İran’ın 8. Cumhurbaşkanı Reisi’nin bu kazada öldüğünü Reuters duyurdu. Reisi ve Abdullahhiyan'ın ölümüyle sonuçlanan kazanın hava koşulları nedeniyle olduğu açıklandı.

Yaşanan bu kazanın ardından, İran’da yaşayan halk Mahsa Jina Amini’nin fotoğraflarıyla sokaklara çıkarak protestolarına devam etti. Mahsa Jina’nın katledilmesinden sonra İran’da rejim tartışmaları başlamış, protestolara destek veren kadın, erkek pek çok insan molla rejimi tarafından katledilmişti...  

Mahsa Jina Amini'nin öldürülmesi, İran'da ve dünya çapında büyük bir öfke ve protesto dalgasına yol açmıştı. Protestolar, başörtüsü kurallarına ve İran'daki rejimin kadınlara karşı genel tutumuna karşı bir tepkiyi temsil ediyordu. Protestolar sırasında, birçok kadın, başörtülerini yakarak, saçlarını  keserek öfke ve dayanışmalarını göstermişti. Güvenlik güçleri protestoculara sert müdahalede bulundu, birçok kişi gözaltına alındı ve yaralandı. İnternet ve bazı haberleşme kanalları kesilmişti. Amini’nin katledilmesi tüm dünyada kadın hakları ve özgürlükleri için küresel bir hareketi tetikledi. İran rejiminin insan hakları ihlalleri konusunda derin bir farkındalık yarattı. "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganı ile özdeşleşen bir direniş hareketini doğurdu.  

Reisi, Mahsa Amini’nin katledilmesine neden olan bir rejimin lideriydi... Reisi’nin öldüğü haberinin kamuoyuna duyurulmasıyla, sosyal medyada dünyanın her yerinden takipçiler ‘Rahat uyu Mahsa Amini’ hashtagi ile paylaşımlarda bulundu, bulunuyor...  

Ölümden değil yaşamdan yana olan kadın mücadelesi ve Mahsa Amini sadece İran’da değil tüm dünyada İran'daki kadınların özgürlük mücadelelerini ve rejimin baskıcı uygulamalarını simgesi hale gelmiştir. Amini adı artık kadınların bedenleri üzerinden hakimiyet kurma çabalarına karşı bir direniş, özgürlük ve eşitlik için küresel bir mücadelenin adıdır.  

İran’da Mahsa’nın katledilmesinden sonra kadın mücadelesi noktasında engellenemez bir farkındalık oluştu. Peki Reisi’nin kazada ölmesinden sonra neler olacak? İran’da bu ölümün rejime etkileri ne olur? Her şey kaldığı yerden devam eder mi, etmez mi? Bunu zaman gösterecek... İlk yapılan açıklamada her şeyin aynen devam edeceği mesajı verildi.

Reisi’nin helikopter kazasında ölmesi, İran’daki kadınların ve özgürlükten yana olan yurttaşların taleplerini yeniden diriltti... Gazeteci ve insan hakları savunucusu X platformunda Mesih Ali Nejad şunları söyledi: "Hamaney'in ve onun dini diktatörlüğünden kurtulacağımız güne kadar özgürlüğümüz, demokrasimiz ve onurumuz için savaşacağız."

Mahsa Amini’ye bu dünyadan bir haber ve bir de mesaj gitti... Herkes hep bir ağızdan "Rahat uyu Mahsa Jina Amini" dedi... Kadının haklı özgürlük mücadelesinin sonuca ulaştığı, özgürlüklerin engellenmediği bir dünya dileğiyle...