Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka (YZ) ve otomasyonun etkisi giderek artıyor. Bu teknolojiler, pek çok sektörde iş yapma şeklimizi dönüştürüyor ve mesleklerin geleceğini şekillendiriyor. Yapay zeka, veri analizi, öğrenme algoritmaları ve otomatik karar verme yetenekleriyle insan beyninin yeteneklerini taklit edebilen bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Bu durum, bazı mesleklerin ortadan kalkmasına veya büyük ölçüde değişmesine neden olabilir görüşü ise her geçen gün yerini sağlamlaştırıyor.
Geleneksel iş yapma yöntemlerindeki bu değişim, bazı mesleklerin yapay zeka ve otomasyon tarafından yerine getirilebilecek kadar rutin hale gelmesine yol açabilir. Mesela veri girişi, tezgahtarlık ve basit muhasebe işleri gibi rutin ve tekrarlayan işler, yapay zeka ve otomasyon tarafından kolayca gerçekleştirilebilir hale gelmiş durumdadır. Bu durum, bu tür işlerde çalışanların gelecekte iş bulma konusunda zorluklarla karşılaşabileceği anlamına geliyor.
Yapay zekanın etkileyeceği meslekler arasında gazetecilik mesleği de yer alıyor. Bunun yanında veri giriş elemanlarının da yapay zekadan etkilenmesi söz konusu. Elle yapılan veri girişi işlerini büyük ölçüde ortadan kaldırabileceği iddialar arasında. Otomatik veri analizi ve işleme sistemleri, bu tür işlerin insanlar tarafından yerine getirilmesini gereksiz kılabileceği tahmin ediliyor.
Ülkemizde pek çok yurttaş marketlerde çalışmakta ve yapay zekanın işte bu iş kolunu da etkilemesi bekleniyor. Marketlerdeki otomatik ödeme sistemleri ve kendini kontrol eden kasalar, tezgahtar ve kasap işlerini azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir iddiası hakim uzmanlar arasında.
Bir diğer alan da muhasebe alanı... Yapay zeka ve otomasyonun, finansal verilerin analizi ve raporlanmasında insan muhasebecilere olan ihtiyacı azaltabileceği öngörülüyor. Otomatik muhasebe yazılımları, geleneksel muhasebe işlerini de yerine getireceği belirtiliyor.
Bunun yanında bir diğer alan ise üretim alanı, ülkemizde sanayi kolunda çalışan fabrika işçiliğinin de yapay zekadan etkilenmesi söz konusu. Uzmanlar yapay zekadan etkilenecek meslekler arasında fabrika işçilerini de sayıyor. Otomasyon ve robotik sistemlerin gelişmesiyle, fabrika işlerinin yapay zeka ile büyük ölçüde değişebileceği, robotların, tekrarlayan işleri yapabileceği ve insan işçilere olan ihtiyacı azaltabileceği bekleniyor.
Korkutucu değil mi? İşsizliğin zaten ülkemizde ve dünyada bir sorun olmasının yanında yapay zeka ile bu sorunun daha da büyümesi söz konusu.... Kısaca yapay zeka konusunda çalışanların kendilerini geliştirmeleri de burada büyük önem taşıyor. İlerleyen zaman diliminde yapay zeka alanında kendisini geliştiren kişilerin işsiz kalmaması daha muhtemel görünüyor.
Yapay zeka ve otomasyonun etkisi altında birçok meslekdeğişebilir veya ortadan kalkabilir. Bu teknolojik değişim aynı zamanda yeni iş alanları da yaratabilir ve çalışanların yeniden eğitim almaları veya farklı kariyer yolları izlemeleri de gerekebilir.
Yapay zeka her geçen gün gelişiyor. Gelişmiş ülkeler rotalarını yapay zekaya çevirmiş ve bu alana bütçe ayırmış durumdalar. Türkiye’nin bu düzenden nasıl etkileneceği merak edilirken, halkın bu gelişmelere nasıl ayak uyduracağı da merak konusu... Üzerine derinlemesine düşünülmesi gereken bir konu bana göre.
Geleceğin iş dünyasında başarılı olmak için sürekli olarak kendini geliştirmek ve teknolojiye ayak uydurmak gerekliliği artık bir gereklilik olmuştur. Geleceğe yürümek isteyenler yapay zekayla en kısa zamanda tanışmalı ve bu konuda kendisini geliştirmelidir.