Günümüzde insanları yargılamak en kolay yapılan bir davranıştır. Bir düşünceye veya duyguya çaba sarf etmek yerine yargılamaya gidilir. Bu da kişinin ne kadar empati yoksunu olduğunu gösterir. Çoğu kişi bir olayı anlamayı ve algılamayı seçmek yerine bütün bunlardan uzak hareket ediyorsa tepkisiz kalarak empati yoksunluğu yapar.
Kişinin beyninde başlayan his ve duygular oldukça önemlidir. Sosyal hayatta önemli olan duygulardan biri olan empati duygu ve çaba sarf etmede de önemlidir. Empati yoksunu olan bir kişi ise bu hislere sahip biri olamıyor. Sosyal hayatında da zorluk yaşayabilir.
Empati yoksunluğu ya da duygusuzluk gibi noktalarda ise devreye kişinin yaşadığı stres ve genetik faktörler yatıyor olabilir. Empati yoksunluğunun arkasında bir de büyüklük duygusu yatıyor olabilir. Bu kişiler empati yapamamak ve başkalarını haklı görememek gibi duygulara sahiptir.
Empati bir kişinin duygularını, hislerini anlamaya denmektedir. Empati yoksunluğunda ise günümüzde insanların sosyal ve kültürel farklılıkların da oluşmasıyla birlikte olumsuz bir duruma sebebiyet verebilir. Bu kişiler ise zamanla arkadaş edinmekte zorluk çekerler, ailesi ile aralarına uzaklık girer, karşı tarafı anlamak yerine eleştirmeye başlarlar, arkadaş ya da aile ortamında kimseyi dinlemez, önem vermez.