On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı, oruç tutmanın ötesinde, insanlığa önemli mesajlar veren bir ibadettir. Toplumsal anlamda büyük bir öneme sahip olan bu ayda, aile içindeki bağları güçlendirilirken, bireylerin birbirlerine olan sevgi ve saygılarını pekiştiren bir süreçtir. İslam’ın beş temel şartından biri olan oruç, hem ruhsal arınma sağlarken hem de insanları paylaşmaya, yardımlaşmaya ve toplumsal dayanışmaya teşvik eder. Bu mübarek ayda, ihtiyaç sahibi kişilere yapılan yardımların artışı, toplumda dayanışma kültürünü güçlendirir. Ramazan, sadece bireysel bir ibadet değil, aynı zamanda toplumsal birlikteliğin ve yardımlaşmanın en belirgin şekilde hissedildiği bir dönemdir.

Günümüzde aynı sofrada dahi olsa bir araya gelmesi zor olan aile üyeleri, Ramazan ayı dolayısıyla her akşam aynı saatte iftar sofralarında birleşerek iletişim kurarlar. Ailelerin yanı sıra akrabalar ve

arkadaşlarda aynı sofrada bir araya gelerek bir araya gelmenin mutluluğunu yaşarlar. Ramazan ayında birçok kişi, orucunu yalnız başına açmak yerine, komşusuna, arkadaşına, hatta tanımadığı birine dahi ikramda bulunmayı tercih eder. Yardım etmek ve evinde pişen bir yemeğin komşuya ikram edilmesi, paylaşımın, yardımseverlik ve kardeşlİğin önemini ortaya çıkartır.

Ramazan ayında yardımseverlik ve dayanışma kültürü artış gösterir. Vatandaşlar, on bir ayın sultanı olarak bilinen bu ayda, topumdaki ihtiyaç sahibi ailelere karşı duyarlı olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlar.

Zekat ve sadaka sayesinde bir nebze olsun ihtiyaç sahibi ailelere umut olunur. Yapılan bu yardımlarda toplum, çevresindeki ihtiyaç sahiplerini öğrenir ve diğer aylarda da elinden geldiği kadar çevresindeki ihtiyaç sahiplerine destek sağlaması gerektiği bilinci geliştirir. Yardımseverlik, toplumda sadece maddi desteği değil, aynı zamanda moral ve manevi desteği de arttırır. Zor durumda olan bir insanın, komşusundan veya arkadaşından aldığı bir desteğin yarattığı psikolojik etki, sadece o kişiyi değil, tüm

toplumu daha sağlıklı ve yaşanılabilir kılar. Bu insani değerlerin yalnızca Ramazan ayında değil on bir ayda da uygulanması dileğiyle.