1 Mayıs İşçi ve Emekçileri Bayramı; Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün arifesinde gündem ne olabilir tabi ki ekonomi... Bu sene 1 Mayıs’ında da işçiler, emekçiler hakları için meydanlardan haykıracaklar. Yarın Türkiye’de 1 Mayıs nasıl kutlanacak? Taksim yasağına karşı olan sendikalara müdahaleler olacak mı olmayacak mı diye düşünürken ekonomi duayeni İslam Memiş’in dediklerine odaklandım.

Köşe yazısında Memiş bu hafta küresel piyasalarda önemli gelişmelerin yaşanabileceğini belirtiyor ve bugün Avrupa Bölgesi Enflasyon Verisinin, Çarşamba günü (yarın) Amerika Merkez Bankası (Fed) faiz kararının ve Cuma günü de Türkiye Enflasyon Verisi ile ABD Tarım Dışı İstihdam Verisinin açıklanacak olmasına dikkat çekiyor. Bu açıklamaların doların seyrini belirleyeceğini öngören Memiş, doların 33 TL seviyesinin üzerine çıkabileceğine işaret ediyor.

Yatırımcılara içerisinde bulunduğumuz bu hafta ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Memiş, haftanın belli günlerini işaret ederek özellikle "altın ve döviz piyasalarında dalgalanmalar" yaşanacağını ifade ediyor. Avrupa ve ABD'den gelecek önemli ekonomik verilerin yanı sıra Türkiye'nin enflasyon rakamlarının da piyasaları etkileyebileceğini vurgulayan İslam Memiş, haftanın her gününü ayrı ayrı değerlendirerek yatırımcılara strateji önerilerinde bulunuyor. Özellikle Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve ABD'de işsizlik oranlarının beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda doların yükselişe geçebileceğini ifade eden Memiş, yatırımcıların bu faktörleri göz önünde bulundurarak işlem stratejilerini belirlemeleri gerektiğini söylüyor. Özellikle ekonomi ve finans alanında uzmanlaşmış olan Memiş'in analizleri, piyasalardaki hareketliliği doğru okumak ve gelecek adımları belirlemek adına önemli bir rehber niteliği taşıyor.

İkinci merakla beklenen gündem ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı.  Olağan Genel Kurul Toplantı bugün Ankara'da yapılacak. Toplantının gündem maddelerinin TCMB'nin geleceğine ilişkin stratejik konuları ele alması açısından da önemli olduğu kanaatindeyim. Ekonomistler ve yatırımcılar başta olmak üzere tüm yurttaşlar olarak gözümüz kulağımız bugünkü toplantıdan çıkacak sonuçta olacak.

***

Bugün okuduğum bir haber dikkatimi çekti. Konu ekonomi dedik tabi gıda fiyatları ete, süte gelen zamlar da cabası. Hal böyle olunca vatandaş ne yapsın daha ucuz ete, süte, peynire kısaca temel gıda ürünlerine ulaşabileceği yerlere yöneliyor. Bunlardan biri de Et ve Süt Kurumu.

İşte bu kurumla alakalı bugün okuduğum haberde, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem’in, Et ve Süt Kurumu'nun halkın sağlığıyla oynadığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyordu. 

İlgimi çekti ve Adem’in iddialarında Et ve Süt Kurumu’nun, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği"ne aykırı davrandığı bilgisi yer alıyor. Adem’in yazılı bir basın açıklamasında, Et ve Süt Kurumu'nun ithal etlerle ilgili sözleşmelerde hijyen kurallarını, kurumun belirli firmalara sekiz gün şartı koyarak yönetmeliği ihlal ettiği ve tüketicilere hijyen standartlarına uygun olmayan etler sunduğu ifade ediliyor.

Vatandaşın sağlığı söz konusu ve bu iddialar çok ciddi iddialar. Adem'in iddiaları arasında, Et ve Süt Kurumu tarafından belirli firmalara imtiyaz sağlanarak çıkar elde edildiği ve ihaleye fesat karıştırma suçlarının işlendiği şüphesi bulunduğu da yer alıyor. Adem, Et ve Süt Kurumu yetkilileri ile ihaleyle ilgili firmaların yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmasını talep ederken ayrıca, bu süreçte görev alan Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri hakkında da soruşturma izni verilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Gıda güveliği günümüzün en büyük sorunları arasında yer alıyor. Dilerim ki bu iddialar asılsızdır. 72 yıllık bir tarihe sahip olan Et ve Süt Kurumu’nun ve Tarım Bakanlığı’nın ivedilikle konu üzerine açıklamasını merakla bekliyoruz. Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması büyük önem taşımaktadır.