23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ülkemiz ve dünya çocukları için ve bundan 104 yıl önce ilanının öneminden dünkü yazımda bahsetmiştim. Bugün ise ülkemizde çocukların içerisinde bulunduğu hali biraz anlatmak istiyorum.
23 Nisan 2024’te ne yazık ki çocuklar açısından hayat koşullarının çok da iç açıcı olmadığını görüyoruz. DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Araştırma Merkezi (DİSK-AR), X Platformunda yayımladığı 23 Nisan mesajında önemli bilgilere yer verdi. Türkiye’de çocukların işgücü durumuna dikkat çekilen paylaşımda, TÜİK verileri yer aldı.
TÜİK, istatistiklerle Çocuk 2023 verileri korkunç bir tabloyu gözler önüne seriyor. Yalnızca 15-17 yaş çocuk işgücü verilerini açıklayan TÜİK’e göre çocuk işgücü ve çocuk istihdamı hızla arttı.
Paylaşımda şu bilgilere yer verildi: “2021-2023 arası toplam çocuk nüfus 153 bin artarken çocuk istihdamı 239 bin arttı. 2021 yılında 520 bin olan çocuk istihdamı 2023’te 759 bin oldu. 2021 yılında yüzde 14 olan çocuk istihdamı oranı 2023 yılında yaklaşık 6 puan artarak yüzde 19,6’ya ulaştı. Öte yandan TÜİK verileri çocuk istihdamının gerçek boyutlarını yansıtmıyor. 2019 öncesinde 15 yaş altı çocuk istihdamına ilişkin verileri de açıklayan TÜİK artık 15 yaş altı çocuk işgücü verilerini yayımlamıyor. 15 yaş altı ve özellikle tarımsal alanlarda mevsimlik olarak çalışan çocuklar dikkate alındığında tablonun daha da kötü olacağı söylenebilir. Not: TÜİK’e göre 2021 yılından itibaren Hanehalkı İşgücü Anketi önceki yıllarla karşılaştırılabilir değildir. O nedenle 2021 öncesi verilere yer verilmemiştir.”
Çocuklarımızın durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor, geçim sıkıntısı çeken aileler çocuklarını okutmak yerine iş hayatına dahil ediyor. Bu da çocukların hayallerini baltalıyor, daha çocuk yaşta hayatın soğuk yüzüyle karşılaşmalarına, hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor...
Bu 23 Nisan umarım ki çocuklarımızın sorunlarının farkına varılmasında bir yol kat edilir. Çocuklar işte değil okulda, işte değil parklarda olmalıdır.
Gençlerimiz işte değil üniversitelerde, liselerde, eğitim alanlarında olmalıdır...
23 Nisan kutlu olsun derken boğazımız düğümleniyor, dilerim bir sonraki sene bu veriler bir önceki yıla göre daha da geriler ve bizler çocuklar için daha umutlu olabiliriz.
Çocukların çalışmak zorunda olmadığı, iş cinayetlerine kurban gitmediği, istismara uğramadığı, adaletin işlediği, çağdaş ve eşit koşullarda bir yaşama sahip olabildikleri bir Türkiye’ye kavuşur.
***
Yazıma son verirken Gazze’de İsrail saldırıları yüzünden milyonlarca çocuğun katledildiğini de unutmamak gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan’ı tüm dünya çocuklarına armağan etti. “Yurtta sulh dünyada sulh” sözünü boşuna söylemedi... İnadına barış, inadına adil yaşam ve çocuklar için daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak herkesin boynunun borcudur...
23 Nisan kutlu olsun ama boğazımız düğüm düğüm...