Kamuda tasarruf dönemi başladı. Bu adımın atılmış olması kamu kaynaklarındaki harcamaların ihtiyaç fazlası bir hal aldığının da bir göstergesidir aynı zamanda. Dün kamuda gerçekleştirilecek tasarruf tedbirlerine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kamu harcamalarına getirilecek kısıtlamalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  

Ekonomik krizin yükünü en çok sırtlayan vatandaşın da gözü kulağı bu açıklamadaydı... Peki ne gibi tedbirler alınacak kısaca bahsedeyim. Kısa bir süre önce Maliye Bakanı Şimşek yurt dışı ziyaretinde “yerel halkı enflasyonu düşüreceğimize inandırmalıyız” gibi bir ifade kullanmış, bu ifade kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Ardından kamuda tasarruf tedbirleri alınacağı konusu gündeme geldi ve dün itibariyle alınacak tedbirler açıklandı. Daha az cari açığa yol açacağı ifade edilen pakette, enflasyonu 2026 yılına kadar tek haneli rakamlara düşürmenin hedeflendiği belirtildi.  

Kamuda tasarruf paketinden bazı maddeler şöyle: Tahsilat oranlarının artırılması ve kayıt dışılıkla mücadelede, kamu gelirlerinde iyileşmeye katkıda bulunulacak. Kamudaki taşıtların verimli kullanımı sağlanarak, yeni araç alımı ve kiralaması 3 yıl süreyle durdurulacak. Deprem riski hariç yeni bina alımı ve kiralaması 3 yıl süreyle durdurulacak. Mevcut binalar kurumlar arasında paylaşılacak. Uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek. Kamu personel servisi uygulaması sona erecek. Yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek. Zorunlu olmayan durumlarda kamu yatırım programına proje alınmayacak. Tasarruf genelgesine ve mevzuata aykırılık tespit edilirse idari cezalar uygulanacak. 

Bu yeni paketin kamuoyunda nasıl karşılandığı meselesine gelince, paketi olumlu ancak geliştirilebilir olarak yorumlayanlar var. Buna karşın paketin emekçi kesime karşı bir saldırı olduğunu savunanlar da oldu.  

Şahsen düşüncem şu yöndedir... Bu adımın atılmış olması bir yandan kamu kaynaklarının kullanımı konusunda bir savurganlığın söz konusu olduğunun ispatı niteliğindedir. Çok daha önce atılması gereken bir adımken şu anda atılmış olması noktasında olumsuz düşünmüyorum. Ancak kamu kaynaklarının kullanımının tasarrufa sokulması konusundaki geç kalınmışlığın ipin ucunun kaçıp kaçmadığının, kamu malını, parasını zarara uğratanların da tespit edilmesini ve gerekenlerin yapılmasını görebiliriz dilerim ki... 

Kamuda tasarruf tedbirleri hayırlı uğurlu olsun diyerek yazıma burada nokta koyarken, ülkemizin bu ekonomik kriz ortamından en kısa sürede çıkmasını temenni ediyorum.