CUMHURİYETİMİZİN 100.YILI KUTLU OLSUN: İMPARATORLUKTAN CUMHURİYET’E UZANAN ZORLU YOL! (1)
Değerli okur dostlarım. Allah nasip ederse önümüzdeki hafta içinde Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş gününü (29 Ekim 2023) tüm Türk Dünyası olarak
coşku ve heyecanla, gurur duyarak kutlayacağız. Bizlere bu güzel duyguyu yaşatan, Cumhuriyetimizin Mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e, onun vatansever silah arkadaşlarına, kahraman Ordumuza ve 100 yıl önce Genç Türk Cumhuriyet’inin kuruluşuna imza atan T.B.M.M. Milletvekillerine şükranlarımızı bir borç biliriz.
Ayrıca vatanımızın düşmandan arındırılması ve Cumhuriyetimizin kuruluşu adına Kurtuluş savaşında canlarını feda eden şehitlerimize ve yaralanan, bugün hayatta olmayan gazilerimize Allahtan rahmet dileriz.
Beylikten, Padişahlıktan halkın özgür oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanlığına yani Cumhuriyet Rejimine nasıl geldiğimiz konusunda özet bilgiler derledim. İzninizle bu yazı serisinde onları bölümler halinde sizlerle paylaşacağım.
*
Belki çoğumuz “Demokrasi” ve “Cumhuriyet” in ne anlama geldiğini iyi biliyordur ama ben yine de bu kavramları birkaç kelime ile hatırlatmanın yararlı olacağını düşünüyorum.
" Demokrasi”: Halkın egemenliği temeline dayanan bir yönetim biçimidir. Dünya’da ilk olarak Antik Yunan Medeniyetinde Atina Demokrasisi M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıkmış ve uygulanmıştır.
“Cumhuriyet” ise: Hükümet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği bir yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının tamamen dışındadır. Cumhuriyet Rejiminde mutlak egemen olan “Cumhur” yani “halk” tır.
Dünya’da ilk kurulan Cumhuriyet “Roma Cumhuriyeti’dir” M.Ö. 509 ile M.Ö. 27 yılları arasında oluşturulan bu siyasal düzene “Cumhuriyet” adı verilmiştir.
Unutulmamalı ki; “Demokrasi ile taçlanmayan Cumhuriyet, ideal bir Cumhuriyet Rejimi olamaz.”
*
Türklerin tarihinde ise ilk Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde, bundan tam 100 yıl önce, 29 Ekim 1923 tarihinde o zamanki Demokratik bir yapı olan T.B.M.M. tarafından alınan kararla kurulmuştur.
*
Not: Değerli Polatlı Postası okuru. 100ncü Yılını coşkuyla kutlayacağımız Genç Cumhuriyetimizin 100 yıl önceki kuruluş safhasına nasıl geldiğini, mirasını devraldığımız Osmanlı İmparatorluğunun son 200 yılında ne gibi siyasi değişimler olduğunu bu yazı serisinde özetler halinde sunmaya çalışacağım.
Saygılarımla İlhan Küçükbiçmen