NEREYE SAVRULUYORUZ? (26) 2024 YILI İLK YARI ÖZETİ

Mübarek Ramazan ayının içinde yer alan 31 Mart 2024 Yerel Yönetimler Seçimleri tartışmasız bu sürece damgasını vurdu. Seçimlerde ise yine aynı şekilde, ülkenin gittikçe kötüleşen “Ekonomik Sorunlar Yumağı” çok etkili oldu.

Genel seçim atmosferinde geçen bu seçimde, 1 Nisan sabahı ortaya çıkan tablo kabaca şöyleydi;

Özellikle 16 milyon civarında bulunan, ayda 10.000.- TL. ye mahkum edilen emekli ordusu; bu duruma ısrarla duyarsız kaldığı gerekçesiyle iktidar partisi AKP’ye sanki “sarı ışık” yakarak, adeta uyarı cezası verdi. Üstelik Cumhur ortağı olan 2 parti AKP ve MHP karşısında, tek başına yarışan CHP genel oy toplamında az da olsa yarışı lider olarak bitirdi.

Bu seçimin gizli galiplerinden birisi de Rahmetli Necmettin Erbakan’ın oğlu Sn. Fatih Erbakan’ın lideri olduğu YRP (Yeniden Refah Partisi) idi.

Bir de AKP’den başka seçimi sadece başarısızlıkla değil adeta “felaket!” denilebilecek düşük oy oranıyla kaybedeni ise Genel Başkanlığını Sn. Meral Akşener’in yaptığı İYİ Parti idi. Kısa süre sonunda Sn. M. Akşener bekleneni yaptı yani partisinin genel başkanlığından istifa etti. Yapılan seçimi ise Sn. Musavat Dervişoğlu kazandı. Zaman ise onun icraatındaki farklılığı gösterecek.

Böylece 1970’lerin ilk yarısından günümüze değin yapılan tüm seçimlerde hep ikinci parti durumuna düşen CHP, ilk kez tek başına ipi göğüsleme başarısı elde etmiş oldu. Bu durum CHP’nin görünür bir başarısından ziyade, rakibi olan AKP’nin gittikçe artan “Enflasyon Canavarına” (tabii ki yapılan hatalar nedeniyle) bir türlü dur diyememesinden kaynaklanıyordu. Piyasadaki TL likidite ihtiyacına cevap verilemiyor, aralıklarla da olsa devamlı para basımı TL’nin yabancı paralar karşısındaki değerini hep düşürüyor, bu da enflasyonun devamlı yükselmesine, paranın alım gücünün düşmesi nedeniyle de halkın gittikçe fakirleşmesine neden oluyordu.

Bu seçimde sonucu merakla beklenen İstanbul ve Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlık yarışını da yine CHP adayları Sn. Ekrem İmamoğlu ve Sn. Mansur Yavaş çok ciddi oy farklarıyla kazandılar.

Bunlardan başka sonucu yine merakla beklenen Bursa ve Balıkesir seçimlerini de CHP adayları kazandı. Ayrıca Manisa, Kütahya ve Afyonkarahisar’ı da CHP adayları kazandı. Velhasıl neredeyse İç Anadolu’nun tamamına yakını CHP belediyelerinin eline geçmiş oldu.

Sonucu yine merakla beklenen, deprem felaketi yaşamış Hatay Büyük Şehir Belediye Başkanlık yarışını ise önce yüksek oy farkıyla, itiraz sonucu ise 2000 küsür farkla AKP adayı göğüsledi. İlginç olan başka bir sonuç ise; deprem felaketi yaşamış kentlerimizden Adıyaman’da tam 47 yıl sonra Belediye Başkanlık yarışı sağ partilerden sola yani CHP adayına geçmiş oldu.   

Sonuçlar seçim gecesi AKP aleyhine gelişirken, gecenin geç saatinde Sn. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı R. T. Erdoğan İstanbul’dan Ankara’ya gelip, her zamanki gibi genel merkez binasında “Balkon” konuşmasını, kendisini seven ve destekleyen yoğun taraftarı huzurunda yaptı. Kendisinden beklendiği gibi; “nerede hata yaptıysak düzelteceğiz!” vurgusuyla geceyi sonlandırdı.

Bu yarı yıl yani 6 ay içinde ülkemiz ve dünyada kayda değer bazı ilginç olaylar da oldu: Örneğin:

19 Ocak 2024’de Alper Gezeravcı Dragon V2 uzay aracı ile uzaya giden İlk Türk oldu.

2 Şubat 2024’de babası yüzünden bazı spekülasyonların hedefi haline düşüp başarısız görülen Hafize Gaye Erkan’ın yerine yine Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle T.C. Merkez Bankası başkanlığına Fatih Karahan atandı.

13 Şubat Erzincan’ın İliç Kazasında bulunan bir altın madeninde heyelan nedeniyle kayan toprak altında kalan 9 madencimiz yaşamını yitirdi.  

21 Şubat TUSAŞ “Kaan” adındaki 5nci Nesil olarak nitelendirilen, çift motorlu, düşük görünürlük sensör vizyonu olan, hava-hava, hava-yer üstün atış özellikleri bulunan ilk muharip jet uçağımız test uçuşu gerçekleştirdi.

2 Nisan İstanbul’da bir gece kulübü onarımı esnasında 29 emekçimiz can verdi.

 Fransa’da çiftçiler, haklarını alamadıkları gerekçesiyle Paris’te yürüyüş ve gösteri yaptılar ama ne gösteri! Traktörleriyle tüm Paris’i istila ettiler. Fransız Polisi ise bu insanların üzerine ne TOMA larla su fışkırttı ne de coplarıyla sille tokat toplumu sindirmeye, dağıtmaya çalıştı ama Başkan Sn. Emanuel Macron protesto yürüyüşünü (bizde olduğu gibi) 2 ay gibi bir süre ertelemedi. Çünkü beğenelim, beğenmeyelim Fransa “Demokrasi” nin beşiğidir. Sonunda hükümet çiftçilerin karşısında, “geri adım” attı.

Neredeyse 2 yıla yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşı korkunç gidişatını hala sürdürmektedir. Her iki taraftan da birçok insan hayatını kaybetmiş ve 3-4 katı kadar insan da sakat kalmıştır. Ayrıca savaşta yanıp, yıkılanların ve askeri malzemenin zayiatından bahsetmek bile istemiyorum.

Rusya’da 23 Mart 2024’de İŞİD teröristleri tarafından vahşice yapılan silahlı bir baskın sonucunda, konser salonunda bulunan masum 60 kişi can verdi ve 146 kişi de yaralandı.

Yılın ilk yarısının en çarpıcı olayı, vahşeti ise Filistin Halkının üzerine canice saldırıp 38.000 civarında masum Filistin vatandaşını hunharca katleden İsrail’in estirdiği terördür… soykırımdır. Fakat bu olayların fitilini ateşleyen Hamas militanlarının; günahı sadece eylenmek olan İsrail ve bazı diğer ülke vatandaşı gençlerine havadan saldırıp yüzlercesini öldürmesiydi. Bu olayı da ne yazık ki yazmak zorunda kaldım. Üzgünüm haliyle.

2024 yılının Mayıs ayı ise ülkemizin uzun yıllardır siyasetçiler tarafından kutuplaştırıldığı, ayrıştırıldığı ve birbirine adeta küstürtüldüğü bir anlayışın terk edilerek; son derece derin anlaşmazlıklar olmasına rağmen gerilen ortamın yumuşatılmasına dair sinyallerle başladı.

Ekonomik açıdan gerçekten zorlu bir süreçten geçmekte olan Türkiye’nin bu tür ümit ışığı belirtisi yaratan siyasi yumuşama, en azından sert ve kırıcı söylemleri terk ederek olması gereken “olgun siyaset söylemi” dönemine merhaba demesine sevindim. Çok sevindim demeyi arzu ederdim ama bu duygumun yerine oturması için bu ortama zemin hazırlayan siyaset önderlerinin “samimiyet testi” için daha zamana ihtiyacı olduğu kanısındayım.

Şimdi bahsi geçen, biz sade vatandaşlara ümit aşılayan bu olayın anlaşılması ve özümsenmesi için kısaca özetlemekte yarar var:   

Cumhuriyet Halk Partisinin çiçeği burnunda, yeni seçilmiş Genel Başkanı Sn. Özgür Özel, 2024 Nisan ayı sonlarına doğru Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’dan görüşme randevusu talep etti. Bir süre beklendikten sonra nihayet olumlu cevap geldi. Her iki lider AK Parti Genel Merkezinde buluşarak karşılıklı görüştüler ve böylece milletçe özlenen, “siyasette yumuşama dönemi” ne adım atılmış oldu. Görüşme sonucunda da Sn. Özel’in davetine olumlu cevap veren Sn. Erdoğan iade-i ziyareti, yıllardır ziyaret etmediği CHP Genel Merkezine bizzat giderek yapacağını söyledi.

Beklenen tarihi görüşme 11 Haziran 2024’te gerçekleşti. Her iki lider de kendilerine yakışır siyasi olgunluk ve nezaketle görüştüler ama aralarında ne görüşüldüğü bir basın toplantısı yoluyla toplumla paylaşılmadı.

Bu görüşmenin ardından bu sefer Sn. Özel, MHP Gn. Başkanı Sn. Devlet Bahçeli’den randevu istedi. Alınan olumlu cevap sonucunda 07. Haz. 2024’te Sn. Bahçeli’yi TBMM’deki odasında ziyaret etti. Her iki lider de görüşmenin olumlu ve verimli geçtiğini söyledi.

Bu gelişmelerin ışığı altında, Cumhur İttifakının bir projesi olan, TBMM. Başkanı Sn. Numan Kurtulmuş’un aracılık yaptığı “Anayasa Değişikliği” serüveni ile baş başayız. Zorlu olacağını düşündüğüm bu projenin gidişatına sanırım yılın ikinci yarısında milletçe şahit olacağız.

İlk yarının son haziran ayı oldukça hareketli geçti. Spor dünyası açısından Roma’da yapılan “Avrupa Atletizm Müsabakaları”, Bayanlar 3 adım atlamalarında güler yüzlü kızımız Tuğba Danışmaz 2nci olup, “gümüş” ; Erkekler sırıkla atlama müsabakasında 3ncü olup, “bronz” madalya kazanarak göğsümüzü kabarttı. Ama görüldüğü gibi Avrupa’nın 85 milyon nüfuslu dev ülkesi Türkiye kendisinden beklenenin oldukça uzağında kaldı. Ardından 14 Haziran 2024’de bu sefer Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya’nın ev sahipliğinde başladı. İlk maçında Gürcistan’ı 3-1 yenerek bizleri umutlandıran  ama ardından Portekiz’e 3-0 yenilen milli takımımız bakalım nereye kadar gidecek. Bu arada geçen yıl Kadınlar Kulüpler Dünya Kupasını kazanıp, şampiyon olan “filenin sultanları” bu yıl ise aynı başarıyı gösteremeyip sıralamada 3ncülüğe geriledi. Görüldüğü gibi demek ki sadece statları, spor tesislerini güzelleştirmek yetmiyormuş. Çok çalışmak ve iyi eğitim bu işin olmazsa olmazıdır.

Dünyayı endişelendiren son gelişme ise, 2024 19 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Sn. Vladimir Putin’in Kuzey Kore’ye giderek Devlet Başkanı Kim Yong Un’u ziyaret edişi oldu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Sn. Aleksandar Vuciç bu ziyaretin belki de 3ncü Dünya Savaşına neden olabileceği “kehanet” inde bulunarak dünyayı az da olsa düşündürüp, heyecanlandırdı.

Ben bu ihtimali oldukça zayıf görüyorum ama hepimiz üzülerek şahit oluyoruz: Başa Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşlarını koyarsak, şaka değil gerçekten ortalık “yangın yeri”. Hayırlısı bakalım…!