AVRUPA BİRLİĞİ KOMİSYONU 2022 TÜRKİYE RAPOR ÖZETİ Konu ile ilgili rapor özeti aşağıda şu şekilde devam ediyor:
“Türkiye, yolsuzlukla mücadeleye ilişkin hazırlıklar bakımından, hâlâ başlangıç düzeyindedir ve rapor döneminde ilerleme kaydedilmemiştir. Türkiye, uluslararası yükümlülüklerinin gereği olan yolsuzlukla mücadele birimlerini kurmamıştır.
Kamu kurumlarının hesap verebilirliğinin ve şeffaflığının iyileştirilmesi gerekmektedir. Yolsuzlukla mücadele stratejisi ve eylem planının olmaması, yolsuzlukla kararlı bir şekilde mücadele etme iradesinin bulunmadığını göstermiştir.
Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubunun (GRECO) tavsiyelerinin birçoğu yerine getirilmemiştir. Genel olarak, yolsuzluk hâlâ yaygındır ve endişe kaynağı olmaya devam etmektedir.
Türkiye, örgütlü suçlarla mücadele alanında belirli düzeyde hazırlıklıdır, ancak genel olarak bu alandaki ilerleme sınırlıdır.
Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadeleyi düzenleyen yasal çerçevenin iyileştirilmesi gerekmektedir.
İnsan hakları ve temel haklar alanlarındaki kötüleşme devam etmiştir.
Türkiye'nin özellikle Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davalarında AİHM'in bazı kararlarını uygulamayı reddetmeye devam etmesi, yargının uluslararası standartlara ve Avrupa standartlarına bağlılığına ve Türkiye'nin hukukun üstünlüğünün ve temel haklara riayet edilmesinin iyileştirilmesine yönelik taahhüdüne ilişkin ciddi endişelere neden olmaktadır.
AİHM Temmuz’da Türkiye'nin, Kavala davasına ilişkin 2019 tarihli kararını uygulamadığına hükmetmiştir.
Gazeteciler, insan hakları savunucuları, avukatlar, yazarlar, muhalif politikacılar, öğrenciler, sanatçılar ve sosyal medya kullanıcılarına karşı açılan ceza davaları ve mahkûmiyetler devam etmiştir.
Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü konusunda daha fazla gerileme gerçekleşmiştir. Barışçıl gösterilere yönelik mükerrer yasaklamalar, orantısız müdahaleler ve aşırı güç kullanımının yanı sıra göstericiler hakkında terörle bağlantılı faaliyetler veya toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçlamalarıyla soruşturma veya dava açılmış veya idari para cezası uygulanmıştır.
Romanlar, kayıtlı işlerden büyük ölçüde dışlanmış ve yaşam koşulları ciddi şekilde kötüleşmiştir. Azınlıklara (özellikle lezbiyen, eşcinsel, biseksüel, transseksüel, interseks ve queer (LGBTIQ) bireylere) yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddet, ayrımcılık ve nefret söylemi ciddi endişe kaynağı olmaya devam etmektedir.”
YORUM: Sn. Cumhurbaşkanı R. T. ERDOĞAN tarafından Haziran 2023 tarihinde İstanbul Valiliği’nden İç İşleri Bakanlığına atanan Sn. Ali YERLİKAYA, göreve geldiği günden itibaren günümüze değin, siyaset üstü bir anlayışla, dur durak demeden, birçok Örgütlü Suçlar, Uyuşturucu ve Kara Para Aklama Mafya oluşumlarının üzerine cesurca giderek, Kahraman Emniyet Güçlerimizin de üstün görev bilinci ve gayretiyle bu hain çeteleri çökertip Türk Adaletine teslim etmiştir.
Yani Yukarıdaki raporda konuyla ilgili belirtilen aksaklıklar 2023 yılında tamamen giderilmiştir diyebilirim. İlhan Küçükbiçmen
Not: Gelecek son yazımda AB Rapor Özetinde yer alan, Türkiye’de “Göç ve İltica” ile “Suriye, Irak, Libya Türk Dış Politikası” konularına devam edilecek.