Konya - Akşehir Batı Cephesi Karargâhı: Sakarya Meydan Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından sonra, düşmanın Afyon-Eskişehir hattının doğusunda mevzilenmesi  üzerine, Polatlı’daki Alagöz Batı Cephesi Karargâhı 18 Kasım 1921' de Konya-Akşehir'deki Belediye binasına taşınır.

Geçen dokuz buçuk aylık sürede, Büyük Taarruz hazırlıkları buradan yönetilir, planlar burada yapılır ve karar burada verilir. Bu arada Mustafa Kemal Paşa birçok kez Akşehir'e gelerek çalışmaları denetler, hazırlıkları yönlendirir. Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlığı, birçok muhalifin de katılımıyla TBMM’de oylanarak süresiz uzatılmış ve artık önünde hiç bir engel kalmamıştır.

Büyük Taarruz’un tarihi 26 Ağustos 1922 olarak saptanır. Başkumandan Büyük Taarruz kararını 6 Haziran 1922 günü verir. Bu konuda Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile görüşür ve sonra Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa’yı Sarayköy’e götürerek Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte saldırı hazırlıklarını hızlandırılmasını birlikte karara bağlarlar.

Mustafa Kemal Paşa, düşmana son darbeyi indirmeye hazırlanırken, taarruzun yeri ve tarihini son derece gizli tutmaya özellikle dikkat etmiştir. İşte bu nedenle 28 Temmuz 1922’de Akşehir’de Büyük Taarruz’u gizleyen bir futbol maçı yapılmasına karar verilir ve maç basına bildirilip, gazetede ilan edilir.

23 Temmuz 1922 sabahı ortalık aydınlanırken, Başkomutan otomobille Ankara’dan gizlice ayrılır ve aynı günün akşamüstü Batı Cephesi Karargâhı’nın bulunduğu Akşehir’e gelmiştir. İsmet Paşa (İnönü) ile görüşen Mustafa Kemal Paşa, 24 Temmuz sabahı Konya’ya gider ve Türk dostu olarak bilinen General Townsend ile beklenen ve ilan edilen görüşmesini yapar. Bu görüşme nedeniyle Konya’da birkaç gün kalan Mustafa Kemal Paşa, bu sırada 28 Temmuz 1922 günü Akşehir’de, Subaylar arasında yapılacak iddialı futbol maçını da seyre davet olunmuştur. 28 Temmuz 1922 Cuma gününe kadar subaylar Akşehir’de toplanmaya başlarlar.

Maçın yapılacağı sahaya gelindiğinde, tribünün birinci sırası M. Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Yakup Şevki Paşa, Nurettin Paşa ve Fahrettin Paşa’ya ayrılmıştır. Paşaların çoğu ilk kez bir futbol maçı izleyeceklerdir.

İkinci sıraya ise Batı Cephe Kurmay Başkanı Albay Asım Gündüz, Birinci Kolordu Komutanı Albay İzzettin Bey, Dördüncü Kolordu Komutanı Albay Kemalettin Sami Bey ile cephe, ordu ve kolordu üst subayları otururlar.

Saha toprak, kaleler filesizdir. Sahanın iç yanı genç subaylar, havacılar, doktorlar, astsubaylar, askerler, işçiler, şoförler ve bazı meraklı Akşehirliler ile çevirmiştir. Hakem ve oyuncular uzun şortlu, ayaklarında bot, yarım çizme ya da postal vardır. Biri kırmızı, diğeri beyaz formalıdır. Kaleciler dizlerine sargı bezi sarmışlardır. Tarihi maç 2–2 sona erer.

Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa ve diğer komutanlar toplantıdan önce bir araya gelip, taarruz planını bir daha gözden geçirirler ve sonunda görüşler birleştirilir.

Maçtan sonra büyük komutanlar akşam yemeği sonrasında cephe karargâhında, başkomutana ayrılmış olan büyük odada bir araya geleceklerdir. Kolordu komutanları taarruz planlarını bilmiyorlar ve ilk kez öğreneceklerdi. Toplantı sabaha kadar sürmüştü.

***

Yunanistan, 1922 yılı Temmuz ayı başından itibaren Doğu Trakya’daki birliklerini takviye etmeye başlamıştı. Bu nedenle Anadolu'dan Tekirdağ'a 25.000 asker sevk edilmişti. Anadolu’da savunmaya geçen Yunan birlikleri ağırlık merkezini Trakya’ya kaydırarak İstanbul’a taarruz pozisyonu almışlardı.

Komutanlar Akşehir karargâhında sabah çaylarını yudumlarken, aynı saatlerde Trakya’daki Yunan birlikleri ise İstanbul’a doğru yürüyüşe geçmişti. Öncüler, tarafsız bölge sınırlarında, ateş etmeye hazır Fransız birlikleri ve Türk jandarmaları ile karşı karşıya geldiler. Müttefiklerle savaşa tutuş­mak, bir yerde Yunanistan’ın sonu anlamına geliyordu.

 Durdular, büyük komutanlara durumu bildirdiler. Gerginlik içinde geçen saatlerden sonra emir geldi:

“Geri çekiliyoruz!”

Oyunun Trakya bölümünü Yunanlılar kaybetmişti. Şimdi Sıra Anadolu bölümündeydi…

'

'