NEREYE SAVRULUYORUZ? (27) 1960 ASKERİ DARBE SONRASI TRAJEDİSİ, SONUÇLARI VE TÜRKİYE’DEKİ ABD ÜSLERİ

Sonuç büyük bir trajediyle noktalandı. Yassıada denilen yerde bir Mahkeme kuruldu, Cumhurbaşkanı Sn. Celal Bayar, Başbakan Sn. Adnan Menderes, Dış İşleri Bakanı Sn. Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Sn. Hasan Polatkan idam cezasına çarptırıldılar.

Bayar yaşlı olduğu için affedildi ama diğer üç siyaset adamı ne yazık ki 1961 yılında idam edildi.

Ülke adına yaşanan bu trajedi veya stratejik hata diyelim; gelecekte Adalet Partisi, Anavatan Partisi ve onların siyasetini izleyen özellikle AK Parti gibi sağ görüşlü partiler tarafından fırsat buldukça meydanlarda propaganda malzemesi olacak ve toplumun büyük bölümünü haklı olarak yaralayan, bu idamlar 62 yıldır bahsi geçen partilerin oy sandıklarına yansıyacaktı.

İdamlara zamanında engel olamayan İsmet İnönü’nün lideri olduğu CHP ise katıldığı her seçimde bu olayın ceremesini çekecekti.

TÜRKİYE’DEKİ ABD ÜSLERİ

Belki merak eden vardır düşüncesiyle geniş bir inceleme yaptım. Ordu şehrimizde yayınlanan ‘Ordu Yorum’ gazetesi yazarı Atakan Öztürk’ün 16.11.2023 tarihli yazısına göre;

İncirlik Hava Üssü: Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü, ABD'nin Türkiye’de konuşlandırdığı en büyük hava üssüdür. Üs, NATO'nun Avrupa'daki en önemlilerinden biridir.

Yorum: Bana göre ABD’nin gizli amacı: Üssü ABD'nin Nükleer Başlıklı veya Konvansiyonel silahlarla donanmış savaş uçakları için, öncelik Rusya olmak üzere tüm Orta Doğu operasyonları için kullanmaktır. (Savaş bu belli olur mu? Bakarsın hedefler arasında Türkiye’de olur mu, olur! Hayır diyemem.)

Şile Üssü: Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlardaki bir atış alanı olarak kullanılacağı biliniyor.

Konya 3. Ana jet üs komutanlığı: Irak işgali sürecinde NATO tarafından getirilen Awacs’lar burada üslendi.

Balıkesir 9. Hava jet üssü: Bu üste 6 adet “Vault” denilen füze rampası bulunuyor.

Ankara, Karamürsel, Sinop, Hakkari, Hatay, Erzurum Kargapazarı; Radar Dinleme Tesisleri.

Ankara Cevizlibağ, Elmadağ, İstanbul, İzmir; dinleme ve harekat merkez üsleri.

Türkiye'nin toplamda 16 noktasında ABD Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri üsleri yer almakta, 15 farklı noktada ise NATO radarları vardır. Ayrıca 5 farklı noktada da ABD'nin nükleer ve füze kontrol merkezleri bulunuyor.

Konya, Eskişehir, Balıkesir, Kocaeli, Ankara, Erzurum ve Malatya'da ise ABD'ye ait nükleer silah depoları yer alıyor. ABD'nin Türkiye'de bulunan en büyük askeri üssü ise İncirlik Hava Üssü olarak biliniyor.

Yorum: Şayet bir ülkede yukarıdakiler gibi, başka bir ülkenin “Askeri Üsleri ve Tesisleri” varsa, soruyorum: Böyle bir ülkenin “bağımsızlığından” acaba ne kadar söz edilebilir? Bunlar, bizlerin çocuk ve torunlarına bırakacağı kötü bir mirastan başka ne olabilir ki! “Emperyalizm” dedikleri bence bu…  

Gelecek yazı, “Adalet Partisi ve Rakibi Cumhuriyet Halk Partisi; Tehlikeli Sağ-Sol Çatışmaları,” konusu üzerinedir.

Dijital erişim: Google-Polatlı Postası-Yazarlar