İtalya'daki siyasi istikrarsızlık yeni bir şey değil - ülkede 75 yıldan kısa bir sürede 67 hükümet var. Politikacıları genellikle dar görüşlüdür, ortak yarardan ziyade özel çıkarlar ve kariyer kaygılarıyla hareket eder. En son hükümetin çöküşünün arkasında yatan şey budur – başbakan Mario Draghi, birlik koalisyonunun desteğini alamayınca istifa etti .
Bazıları için, Draghi'yi paketlemek mantıksız görünebilir - 17 aylık hükümeti, ülkenin önde gelen siyasi partilerinden biri dışında herkes tarafından desteklendi. Avrupa'nın doğu sınırında bir enflasyon dönemi ve bir savaş, siyasi istikrarsızlık için ideal bir zaman gibi görünmüyor. Ancak bu gelişme pek de irrasyonel veya şaşırtıcı değildir.
Mevcut İtalyan parlamentosu 2018'de seçildi. İlk hükümetine en çok oyu alan iki partinin – Beş Yıldız Hareketi ve Lig – koalisyonu başkanlık etti. İlki, komedyen Beppe Grillo tarafından kurulan nispeten yeni bir popülist harekettir. Sosyal hoşnutsuzluktan kazanç sağlayan parti, elit karşıtı mesajlaşma ve kamu harcamalarını artırma vaatlerinin bir kombinasyonunu kullanarak İtalya'nın güneyinde destek kazandı. Lig, siyasi seçmenlerinin çoğu kuzeyde olan yerleşik bir sağcı popülist partidir.
Bu iki parti bazı kilit konularda benzer bir duruşa sahipti: göç karşıtı, erken emeklilik ve temel bir gelirin oluşturulması. Seçilmemiş bir hukuk profesörü olan Giuseppe Conte'yi başbakan olarak atamak için güçlerini birleştirdiler.
Bu popülist koalisyon, 2019 yazında Lig'in devre dışı kalmasıyla bozuldu ve yerini merkez sol Demokrat Parti aldı. Yeni hükümet hala Conte tarafından yönetiliyordu , ancak şimdi Beş Yıldız Hareketi ve Demokrat Parti'nin desteği sayesinde konumunu korudu. Ancak bu hükümet, Şubat 2021'de pandemi sırasında devrildi ve yerini Avrupa Merkez Bankası'nın bağımsız ve eski başkanı Mario Draghi liderliğindeki bir ulusal birlik hükümeti aldı . Bu hükümet, İtalya'nın aşırı sağcı Kardeşleri dışında tüm büyük partiler tarafından desteklendi.
Mevcut siyasi iklime katkıda bulunan iki faktör daha var. Birincisi, 2018 seçimlerinden çıkan parlamento öncekilerden önemli ölçüde farklıydı. Beş Yıldız Hareketi, genel sandalyelerin üçte birini alarak, siyasi deneyimi çok az olan veya hiç olmayan ve düşük gelirli işlerden birçok milletvekilini meclise getirdi. Bu siyasi amatörlerin aday olarak seçimi özel bir çevrimiçi platform aracılığıyla yapıldı.
İkincisi, ilk Conte hükümeti, daha sonra Eylül 2020'de referandumla onaylanan ve İtalyan parlamentosundaki üye sayısını alt mecliste 630'dan 400'e ve senatoda 315'ten 200'e düşüren bir anayasa yasasını kabul etti. Başlangıçta 2023 olarak planlanan bir sonraki siyasi seçimle birlikte parlamento üçte bir oranında küçülecek . Bu, her bir milletvekilinin bireysel kariyer kaygılarını şiddetlendirdi.