Bağımlılığı tek bir düşünce üzerinden değerlendirmemek gerekir. Bir içeceğe, nesneye, kişiye bile bağımlı hale gelebilir bu durumdan kopamayabiliriz.

Alkol bağımlılığına ulaşan birey bu bağımlılığı bırakmakta zorlanabilir, o kişiye alkolü aldıktan sonra belli bir süre rahatlıyor hissi verebilir. Ama bu bağımlılığın kişinin hayatını ve sağlığını bozduğunu çok sonradan fark edebilir. Kişi o kadar fazla içer ve içmeye ara vermez ki her defasında bir önceki aldığı alkolden daha fazla almaya başlayarak bu kişi artık alkol bağımlısı olmaya adım atar.

Kişi alkol bağımlısı olduğunu, alkolü içmeyi bıraktıktan bir süre sonra bedeninin ve kendisinin alkolün eksikliğini fark etmesi ile terlemeye başlaması, çevresine ve kendisine karşı endişeler duyması, hemen alkol kullanma isteğinin artmasına, bedeninin ve ellerinin titremesini durdurma ihtiyacının duymasına neden olur. Birey ne kadar alkol bağımlısı olduğunu kabul etmese de çevresinin fark etmesi ve uyarılarda bulunması gerekir. Kişi ne kadar bu uyarıları dikkate almazsa bağımlılığı ileri dereceye dönüşür ve tedavi süreci uzayabilir. Eğer kişi bağımlılığını kabul eder ve tedavi olmak isterse profesyonel destek sayesinde tedavilere başlanır ve zamanla da kişi vücudundan alkolü atarak tedaviye olumlu yanıt verir.

Alkol bağımlılığı yüzünden kişinin hayatı değişir, aile ilişkileri, sosyal ilişkileri farklı boyutlara ulaşır ve zamanla düzensizliklerden dolayı kopma yaşanabilir. İş hayatında bile kopmalar olur ve kendini hiçbir ortama uyumlu hissedemeyebilir.

Alkol bağımlılığı yüzünden kişi çevresine hep öfkeli ve umursamaz gözükebilir. Kendilerine dış dünyaya kapatarak aile ve çevresinden uzaklaşırlar. Bu da ne kendisi ne ailesi ve çevresi bakımından sağlıklı bir davranış olarak gözükmez. Herhangi bir olay karşısında vereceği tepkiler değişkenlik gösterebilir. Bütün duyguları hat safhada yaşayabilirler.

Tedavi süreci uzun geçebilir ve kişinin kendi iradesini denemesi sayesinde sağlıklı sonuçlar verilebilir. Tedavi ilk olarak ayakta yapılır ama kişinin bağımlılığına göre yatarak da tedavi görülebilir.

Tedavi süreçlerinde ailenin önemi büyüktür. Çünkü bireyin onlara karşı tavrı ve tutumları, ailenin bağımlı olmasına karşı takındığı davranışlar görülür. Aile bireyin bağımlı olduğunu fark etmesiyle birlikte tedavi görmesini ve iyileşmesini isterler. Bunun için bireyi anlamaya ve onunla iletişim kurmaya her şeyin düzelebilir boyutta olduğuna ikna etmelilerdir.

Aile kadar çevresinde olan arkadaşlık ilişkileri de önemlidir. Arkadaşlar da aile kadar önemlidir ve aynı hissiyatı bağımlı bireye hissettirmelilerdir.

En önemlisi ise kişinin kendisidir. Çünkü kendisinin  bağımlı olduğunun farkında olması ve alkole karşı artık bir irade göstererek tedaviyi kabul etmesiyle aslında iyileşmeye karşı bir adım atmış olur.

'

'

'