Türkiye’de yaşlı nüfusunun artmasıyla birlikte yaşlılık, 60-65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız için kullanılan bir tabirdir.
Bu yaş grubu aralığında olan kişiler için hayat artık biraz daha zorlaşmaya başlar.
Hastalıklar artar ve bu dönemde bir çoğu için gerekli olmasa da bakıma gerek duymaya başlarlar. Bağışıklıkları düştüğü için her an hastalanabilirler.
Tek başına ya da aileleri ile yaşayanlar için evde yaşlı bakımı yapıldığı gibi eve gelen ekip tarafından yaşlıların tıbbi bakım desteğini sağlarlar. İsteyen bazı yaşlılarımız içinde huzur evi hizmeti vardır.
Huzur evi kapsamında yaşlılarımız için yapılan bakım ve hizmet, yaşlılarımız için huzur ve hijyenin sağlanmasına dikkat edilir ve bu sağlanır.
Yaşlıların son yıllarında huzur evinde kalmaları sağlanarak onların barınmalarına destek olarak günlerini sağlıklı geçirmelerine imkan verirler.
Sağlıklı yaşam ile birlikte yaşlanmalarıyla kendilerine aslında sağlıklı bir yaşlılık imkanı sunuyorlar. Çünkü çocukluk ve gençlik dönemlerinde kendilerine ne kadar iyi bakarlarsa ve sağlıklı beslenir, spor yapar, hayatının değerini bilirlerse yaşlandıkları zaman ise bunun huzurunu yaşarlar. Yaşam sürelerinin kalitesini arttırmış olurlar.
Beslenme olarak bu dönemde her şeyden dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmeliler. Her şeyin fazlasının da zararlı olduğunu unutmalılardır. Öğünlerine dikkat ederek ve öğün atlamadan beslenmeyi ihmal etmemelilerdir. Hastalıklarına göre beslenme programı oluşturulmalıdır. Ne faydalı ne zararlı gelecek ise onlara uyup takibi yapılmalıdır.
Yaşlı vatandaşlarımıza gösterilen saygı ve sevgi onlar için ve bizim için çok önemlidir. Onlarla birlikte geçirilen zamanla birlikte sosyal ilişkilerini güçlendirerek verimli vakit geçirmelerini sağlarız.
Yaşam kalitelerine destek olarak ve onlara önem göstererek, her zaman onların yanında olarak yaşıtlarıyla takılması ve sosyalleşmesi açısından onları anlamalıyız.
'
'
'
'