İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin kalbinde yer alan ve zengin tarihi ile kültürel mirasıyla öne çıkan bir bölge olması nedeniyle gezginlerin her zaman ilgisini çekmektedir. Bölgemiz binlerce yıl boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her köşesinde farklı bir hikâye barındıran sayısız esere ev sahipliği yapıyor. Tarihi yapıları, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle İç Anadolu, geçmişin izlerini günümüze taşıyan adeta bir kültür hazinesidir.  

Gazetemizde yer alan bir haberde, bu zenginliklerden biri olan Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Alicin Jeositi ile ilgili bilgiler beni gerçekten oldukça etkiledi. Adını duyduğum ama özelliklerini çok da bilmediğim bu mekâna en kısa zamanda gidip görmek istedim açıkçası.  Trabzon'daki Sümela Manastırı'nın bir benzerinin bölgemize olduğundan bi haber olanlarımız eminim ki oldukça çoktur. Daha yaz bitmeden Alicin Jeoisti gezisi yapmak ilk planlarım arasında yer aldı. Merak edenler bu tarihi mrias ile ilgili bilgilere ilgili haberi bulup okuyabilirler. 

Peki İç Anadolu’da başka hangi kültürel ve tarihi miraslar var diye merak ettim ve kısa bir çalışma yaptım. İç Anadolu Bölgesi, tarih öncesi dönemlerden bu yana insan yerleşimine sahne olmuş, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birine de ev sahipliği yapıyor. Çatalhöyük, Konya il sınırları içerisinde yer alan bu Neolitik yerleşim yeri, M.Ö. 7.000 yıllarına kadar uzanan bir tarihe sahip. Erken tarım toplumlarının yaşam biçimleri, inanç sistemleri ve sosyal yapıları hakkında bilgi edinmek isteyenlerin uğrak gezi rotaları arasında bulunuyor.  

Bir diğer antik şehir ise Hattuşaş. Çorum il sınırları içerisinde yer alan antik şehrin adını tarih kitaplarında sıkça duymuşuzdur değil mi? Çünkü Hattuşaş, Hitit İmparatorluğu'nun başkentidir. M.Ö. 2. binyılın ortalarında inşa edilmiş, tapınakları ve kraliyet saraylarıyla bilinir. Ayrıca diğer önemli detay da Hattuşaş’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasıdır. Evet bilmeyenleriniz varsa zihninizin bir kenarına not edilsin, Hitit kültürünün izlerini günümüze taşıyan en önemli arkeolojik alanlardan biri olan Hattuşaş Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir.  

Daha neler neler? Devam ediyorum...  Kapadokya bölgesi en çok bilinen ziyaret edilen bir diğer kültürel mirasımızdır. Nevşehir, Kayseri ve Aksaray illerini kapsayan Kapadokya, peri bacaları, yer altı şehirleri ve kaya kiliseleri şahane bir gezi rotası bana göre. Büyülenmemek elde değil. Ayrıca burada, Bizans dönemine ait kilise ve manastırları da görürüz. Göreme Açık Hava Müzesi de ayrı bir değer olarak geleceğe taşınır.  

Ve son olarak bahsetmek istediğim kültürel ve tarihi mirasımız Gordion, Polatlı ilçesi yakınlarında bulunan antik bir şehir. M.Ö. 9. yüzyılda Frigler tarafından kurulan Gordion, Frig Krallığı'nın başkentidir. Şehir, özellikle ünlü Frig Kralı Midas'ın hüküm sürdüğü dönemde büyük bir öneme sahiptir. "Gordion Düğümü"nü duymayan yoktur sanırım. Büyük İskender'in kılıcıyla çözdüğü söylenilen düğümle de tanınır. Kehaneti merak edenler araştırabilirler.  

Daha çok fazla yer var hiç şüphesiz... İç Anadolu Bölgesi, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla sadece ülkemizde değil dış ülkelerden de birçok ziyaretçinin ilgisini çeken bir bölge olarak, geçmişle günümüz arasında bir köprüdür esasında...