Dışarıdan beslenmek günümüzün kültürel bir faktörü haline gelmiştir. Bize bir alışkanlık kazandırmıştır.

Geçen zaman ile beslenmenin günümüzdeki karşılaştırılması yapılırsa insanların daha çok dışarıdan hazır gıda ile tükettiği gözlemlenir.

Dışarıda ayırdığımız vaktin ve zamanın kısıtlığı, çalışma hayatı, sosyallik, pratiklik ile birlikte yemek yapmaya vaktin olmaması ile dışarıdan hazır besinlere yönelir hale geldiğimiz görülüyor.

Hızlı hazırlanılması ve kolay tüketilmesi ile insanlara kolaylık sağlaması, insanların günlük hayatlarında yemek yapmama gibi fırsatlarının doğmasına olanak sağlamıştır.

Özellikle genç kesimin hazır besinleri sosyalleşirken, arkadaşlarıyla vakit geçirirken daha çok tüketmesi onlara bir eğlence ve iyi bir aktivite gibi görünse de bu onlara bir alışkanlık kazandırmış oluyor.

Ne kadar pratik ve karın doyurucu gibi görünse de aslında bizim bilerek veya bilmeyerek hayatımıza birçok zararı oluyor. Hayatımızda birçok değişiklik yapıyor.

Bazı hazır gıdalarda insanlar bağımlı hale geliyor ve bunu vücudunda birçok zarar meydana geldiği zaman farkına varıyor. Obezlik bunlardan biridir. Beslenme açısından zengin bir çeşit gibi görünseler de aslında beslenme açısından zayıf bir besin zinciridir. Yediği hazır gıda o kişiye o kadar haz veriyor ki o besin o kişiye faydalı bir şey gibi geliyor ve hayatına dışarıdan besin almaya devam ediyor. Çocukluktan itibaren alışılmaması gereken bir durumdur bu. Yoksa çocuklarda obezlik daha da artış gösterebilir.

Obezlikle birlikte hastalıklarında, vücudun dışarıdan beslenmeye alışmasıyla birlikte birçok hastalıkta beraberinde getirir.

Daha fazla tuz, yağ ve katkı maddelerinin de bulunduğu hazır besinler obezlik ile beraberinde böbrek, karaciğer gibi birçok hastalığı da peşinden getirir.

Sağlıklı besinler yediğimizi düşünsek de vitamin değerimizi düşürdüğü de gözlemlenmiştir. Bağışıklık düşmesi ile birlikte sürekli hasta olup kendimizi halsiz hissetme olasılığımız artacaktır.

Hazır gıdalar ile birlikte içinde bulunan doymuş yağlar, sürekli tüketilmesi ile birlikte zamanla damar tıkanıklığına yol açar ve kalp krizi riskini yükseltmiş olur.

Yüksek miktarda şeker tüketimi olan hazır gıdalar ve içecekler ile beslenmenin ise tip 2 diyabet hastası olmaya neden olduğu görülür.

Hazır gıdayı bırakmak için, bu besinlerin içerisindeki bilgiler ve yapılan olumsuz değerlendirmeleri araştırmak gerekir. Kendimizi bunları okudukça doğruları gösterip daha fazla sağlıklı besin tüketme alışkanlığını kazandırmamız gerekir.

En çok kendimizi dinleyerek hazır gıdalara bağımlı olmamayı aklımıza getirmemiz ve verdiğimiz bu kararlar ile birlikte sağlıklı bir hayatı seçmiş olacak, sağlıklı ve düzenli beslenmeye başlamış olacağız.

'

'

'

'

'