Çorum'un Boğazkale Evci Köyü'nden gelen Şener Alkır, Sivas günlerinde doğal malzemelerle tasarladığı takılarla festivalde öne çıktı. 

BİTKİ TANELERİNDEN SANAT ESERİ 

Evcil Köyü'nde yetiştirilen tespih çiçeği, dayanıklı yapısı sayesinde takı ve tespih yapımında kullanılıyor. 2018 yılından bu yana takı yapımını bir hobi olarak sürdürüyor.

Tespi Otu (1)

PEK ÇOK FAYDASI BULUNUYOR

Kantaron ve lavanta da yetiştiren Alkır, tespih bitkisinden takılar ürettiğini ve insan sağlığını pek çok faydasının olduğunada dikkat çekti.

Takı yapımının yanı sıra uyku düzenini iyileştirme ve stresi azaltma gibi doğal yöntemlerle de sağlıklı bir yaşam tarzı benimsiyor. Ayrıca, stresle başa çıkabilmek için çeşitli doğal yöntemler uyguluyor. 

Hayvansal atıklar çevre felaketine davetiye çıkarıyor! Hayvansal atıklar çevre felaketine davetiye çıkarıyor!

Tespi Otu (2)

TESPİH OTU NEDİR?

Gözyaşı Otu (Coix lacryma), Güneydoğu Asya'ya özgü, Poaceae familyasından bir bitki olup, "Tespih Otu", "Yan Otu" ve "Adlay" gibi isimlerle de bilinir.

Bu bitki, 2-3 metreye kadar boylanabilen, dik gövdeli ve otsu bir yapıya sahiptir. Yaprakları uzun ve dar, çiçekleri ise küçük ve yeşildir. Meyveleri, sarı veya beyaz renklerde olup, 2-3 cm çapında, oval şekilli ve sert kabuklu tohumlardır.

Tespi Otu (3)

Gözyaşı otu tohumları, takı yapımında oldukça popülerdir. Sert kabukları sayesinde dayanıklı ve doğal bir malzeme olarak kullanılır. Tespih, kolye, bileklik ve küpe gibi takılarda kullanılmakta ve bu takılar hem günlük yaşamda hem de özel günlerde tercih ediliyor. 

Muhabir: ZEYNEP PAMUK