Bazı yasalar, örneğin Finlandiya'da , sosyoekonomik gerekçelerle kürtaja izin vermektedir . Ve Britanya'nın 1967 Kürtaj Yasası, sağlığın refahı içeren geniş bir yorumunun bir örneğidir. Doktorlar, hamileliği sürdürmenin etkisi hakkında karar verirken hamile kadının fiili veya makul olarak öngörülebilir yaşam koşullarını dikkate alabilir.
Zimbabve, Fas veya Peru'da olduğu gibi sağlığın daha kısıtlayıcı yorumlandığı yerlerde , kürtaj ancak hamile bir kişinin fiziksel sağlığı tehlikedeyse mümkün olabilir. Gana veya Bolivya gibi diğer bölgelerde, ruh sağlığına atıfta bulunan dil, kürtaja erişimi genişletebilecek yasalara açıkça dahil edilmiştir.
Bazı rejimlerde kürtaj, özellikle ciddi anomali durumlarında, fetüsün sağlığına bağlı olarak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yapılabilir. Hırvatistan'da durum böyle . Buna rağmen, ülkedeki seçim karşıtlığı yakın zamanda bir kadının fetüsüne ciddi bir beyin tümörü teşhisi konduktan sonra kürtaj talebinin reddedilmesine yol açtı. Hırvat hastaneleri tarafından dört kez reddedildikten sonra, doktorlar kadına komşu Slovenya'ya seyahat etmesi tavsiyesinde bulundu. Ancak medyanın ve kamuoyunun tepkisi üzerine, sonunda Hırvatistan'da kürtaj olmasına izin verildi.
Kuzey İrlanda, kürtaj yasalarına yönelik uluslararası bir insan hakları soruşturmasının ve ardından Westminster'in müdahalesinin ardından 2019'da kürtajı suç olmaktan çıkardı.
Kuzey İrlanda'nın kürtaj yasaları liberalleştirilmiş olsa da bu, kürtaja kolayca erişilebileceği anlamına gelmiyor.
Hükümet hizmetleri tam olarak devreye sokamadı , bu da kürtajın Kuzey İrlanda'daki sağlık tröstleri tarafından geçici olarak sağlandığı anlamına geliyor. Kürtaj yaptırmak isteyen bazı kadınlar, siyasi çıkmazın kürtaja erişimi nasıl sınırlayabileceğini gösteren İngiltere'ye seyahat etmeye devam etti.
Bazı ülkelerde kürtaj tamamen veya sadece hamile kişinin hayatını kurtarmak için yasaktır. Malta , kürtajın her koşulda yasaklandığı tek AB ülkesidir . Malta son zamanlarda bir seçim yanlısı hareketin ortaya çıktığını gördü .
Kürtajla ilgili acımasız kısıtlamalar, düşükler ve dış gebelikler gibi genel üreme ve anne bakımını da etkiler. Fetüsün hakları hamile kadının haklarına eşit kabul edildiğinde acil tıbbi bakım ile karar vermeyi geciktirebilirler. El Salvador'da kadınlar , düşük yaptıkları veya kürtaj yaptırmaya çalıştıkları için yargılandı ve hapsedildi. Nitelikli adam öldürme suçundan yargılanan, ceza 50 yıla kadar çıkabilir.
İrlanda Cumhuriyeti'nde 2018'deki serbestleşmeden önce kürtaj yasaları anne sağlığının tüm yönlerini etkilemiştir. Fetüsün hamile kadınla eşit haklara sahip olduğu görüldü ve sağlık profesyonellerinin onun isteklerini reddetmesine izin verildi. 2014 yılında beyin ölümü gerçekleşen hamile bir kadın , fetüsün yaşam hakkının ihlal edilmiş olabileceği gerekçesiyle ailesinin isteği dışında dört hafta yaşam desteğine alındı.
Kürtaj yasalarını serbestleştirmeye yönelik aktivist hareketler, İrlanda adasında ve aynı zamanda 2022'de anayasa mahkemesinin kürtajı 24 haftaya kadar suç olmaktan çıkardığı Kolombiya'da da görüldüğü gibi son birkaç yılda önemli kazanımlar elde etti. Arjantin'de kürtaj talep üzerine yasal hale geldi.