Dünyanın her yerinde insanlar zamanlarını başkalarına yardım ederek geçirirler. Bir kurumda gönüllü çalışmak birçok insana göre oldukça haz veren bir davranıştır. Peki insanları “ücretsiz” çalışmaya motive eden nedir?

Araştırmalara göre en yaygın nedenler şunlar:

  • Size iyilik yapan bir kuruluşa bir şeyi geri vermek
    Başkalarının hayatlarında olumlu bir fark yaratmak
    Çevre için bir şeyler yapmak
    Çok iyi durumda olmayan başkalarına yardım etmek
    Değer verildiğini ve bir takımın parçası olduğunu hissetmek
    İş dışında anlamlı bir şekilde zaman geçirmek
    Kendine güveni ve öz değeri artırmak
    Yeni beceriler öğrenmek
    Kariyer fırsatlarını artırmak
    Yeni insanlarla tanışmak
    Topluluğa daha fazla dahil olmak


Gönüllülüğün faydaları
Araştırmalar, gönüllülüğün bir dizi şaşırtıcı fayda sağladığını gösteriyor:

  • Sizi daha sağlıklı yapar - Yılda 200 saat gönüllü olan 50 yaş üstü yetişkinlerin, gönüllü olmayanlara göre yüksek tansiyon geliştirme olasılığı daha düşüktür. (Carnegie Mellon Üniversitesi, ABD, 2013)

  • Pennsylvania Üniversitesi, Wharton School tarafından 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre zaman vermek, daha fazla zamanınız varmış gibi hissetmenizi sağlıyor .

  • Daha uzun yaşamak - Çeşitli araştırmalar, düzenli gönüllülüğün 55 yaşın üzerindeki herkes için ölme riskini azalttığını gösteriyor. (Psikoloji ve Yaşlanma Dergisi, 2013)

  • Daha az stres - 2013 ABD'de 3.351 yetişkinle yapılan bir ankette düzenli gönüllülerin yüzde 78'i bunu söyledi. (Birleşik Sağlık Grubu, 2013)
    Hayatta daha fazla anlam - Bu, özellikle emekli olmuş ve çocukları zaten yetişkin olan kişilerde belirgindir. (The Journals of Gerontology, Series B, Oxford Journals, 2004)

  • Daha fazla topluluk katılımı - Gönüllülük, 'sosyal sermaye' oluşturmaya yardımcı olabilir: zor zamanlarda sizi destekleyebilecek güçlü topluluk bağlantıları. (Dünya Bankası Araştırma Gözlemcisi, 2000)

  • Daha iyi iş fırsatları - Ankete katılan beş kişiden dördü gönüllülüğün iş fırsatlarını artırdığını düşünüyor. (Citizen's Advice, Birleşik Krallık, 2014)