Yiyecekler genellikle kalori, enerji ve besin değeri açısından değerlendirilir. Bununla birlikte, yeni veriler, yiyeceklerin genomumuzla, yani vücudun işleyişini hücresel düzeye kadar yöneten genetik programla "konuştuğunu" gösteriyor.

Gıda ve genler arasındaki bu iletişim sağlığı, fizyolojiyi ve uzun ömürlülüğü etkileyebilir . Gıdaların bir hayvanın genomuna önemli mesajlar ilettiği fikri, nutrigenomik adı verilen bir bilimin temelidir . Bu disiplin henüz emekleme aşamasındadır ve birçok soru gizemini korumaktadır. Bununla birlikte, araştırmacılar, gıda bileşenlerinin genomu nasıl etkilediği hakkında zaten çok şey öğrendiler .

Moleküler biyolojide çalışıyorum ve gıda mesajlarının biyolojimizi nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için gıda , genler ve beyin arasındaki etkileşimleri inceliyorum. Bilim adamlarının bu bilgi aktarımını deşifre etme çabaları, bir gün her birimizin daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmemizi sağlayabilir.

Ancak o zamana kadar, nutrigenomik en az bir önemli gerçeğe ışık tuttu: Yediklerimizle olan ilişkimiz düşündüğümüzden çok daha yakın.

Yiyeceklerin genomla etkileşime girerek biyolojik süreçleri kontrol edebildiği fikri harika görünüyorsa, bunun nasıl olduğuna dair mükemmel ve tanınmış bir örnek bulmak için yalnızca bir arı kovanına bakmak yeterlidir. İşçi arılar yorulmadan çalışırlar, kısırdırlar ve sadece birkaç hafta yaşarlar. Kovanın dibinde oturan kraliçe, birkaç yıllık bir ömre sahiptir ve o kadar verimlidir ki, bütün bir koloniyi doğurur.

Ancak işçi arılar ve kraliçeler genetik olarak özdeş organizmalardır. Tükettikleri besinlerden dolayı iki farklı yaşam formuna dönüşürler . Kraliçe arı sütü ile ziyafet çekerken, işçiler nektar ve polen yerler. Her ikisi de enerji sağlar, ancak arı sütünün ek bir özelliği vardır: besinleri, bir kraliçenin anatomisini ve fizyolojisini oluşturmaya giden gen talimatlarının kilidini açabilir .

Yiyecekler nasıl talimatlara dönüşür? Gıdalar, karbonhidratlar veya şekerler, proteinler ve yağlar dahil olmak üzere makro besinlerden oluşur. Gıdalar ayrıca vitaminler ve mineraller gibi mikro besinler içerir. Bu bileşikler ve bunların parçalanma ürünleri , genomda bulunan gen anahtarlarını aktive edebilir .

Evlerdeki ışığın yoğunluğunu düzenleyen ışık anahtarları gibi, gen anahtarları da bir ürünün ne kadar üretileceğini belirler. Bu nedenle arı sütü , kraliçenin organlarını oluşturmak ve üreme kapasitesini korumak için gen düzenleyicileri aktive eden bileşikler içerir .

İnsanlarda ve farelerde, et ve balıkta iyi miktarlarda bulunan metionin amino asidinin yan ürünlerinin, hücre büyümesi ve bölünmesi için önemli olan gen düğmeleri üzerinde etkili olduğu bilinmektedir . C vitamini , genomu oksidatif hasardan koruyarak sağlığımızda faydalı bir rol oynar ; aynı zamanda, genomun hasar görmesi durumunda onu onarabilen hücresel devrelerin işleyişini de destekler.

Beslenme bilgisinin türüne, aktive edilen gen düzenleyicilere ve bunları alan hücreye bağlı olarak, yiyeceklerdeki mesajlar sağlığı, hastalık riskini ve hatta yaşam süresini etkileyebilir . Bugüne kadar konuyla ilgili çalışmaların çoğunun arılar gibi hayvan modelleri üzerinde yapıldığını belirtmek önemlidir.

İlginç bir şekilde, besinlerin gen bilgisi akışını değiştirme yeteneği nesiller boyu sürebilir. Araştırmalar, insanlarda ve hayvanlarda, büyükanne ve büyükbabaların diyetinin, torunların hastalık ve ölüm riskinin yanı sıra gen değişimlerinin aktivitesini etkileyeceğini göstermektedir.