Ne Kanada ne de Avustralya şu anda Hint-Pasifik bölgesi için kapsamlı bir stratejiye sahip değil. Ancak, bölgedeki hızla gelişen çevre göz önüne alındığında, her ikisinin de bir tane geliştirmesi esastır.
Birincisi, NATO , Haziran 2022'de Madrid'de yaptığı zirvede bölgenin önemini fark etti ve ikincisi, Çin Halk Cumhuriyeti'ni ittifakın çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine bir meydan okuma olarak nitelendirdi.
Kanada bir NATO üyesidir ve Avustralya, Japonya, Kore ve Yeni Zelanda ile birlikte “ gelişmiş fırsatlar ortağı ”dır. Kanada ve Avustralya gibi orta güçteki ülkelerin bu zorluklara nasıl yanıt vereceği ve NATO'nun yeni “ Stratejik Konseptine ” – ittifakın süregelen risklerle başa çıkma planı – nasıl katkıda bulunacağı hayati önem taşıyacak.
Her iki ülke de yaklaşımlarını Hint-Pasifik'e iletmek için bugüne kadar haber bültenlerine, bakanlık açıklamalarına ve okumalara güvendi. Şimdi daha yetkili ve ayrıntılı Hint-Pasifik stratejileri belirlemeliler.
Hint-Pasifik ülkeleri, Kuzey Kore'nin füze testlerini önemli ölçüde artırmasını endişeyle izliyor. Çin saldırganlığı, aşırı avlanma ve askeri kas esnetme dahil olmak üzere Güney Çin ve Doğu Çin Denizlerinde de yoğunlaştı .
Mayıs ayı sonlarında, ayrı yerlerde, Çinli savaşçılar Batı Pasifik'te Avustralya ve Kanada deniz devriye uçaklarını agresif bir şekilde ele geçirdi.Çin ayrıca, Solomon Adaları ile sözde bir güvenlik anlaşması ilan ederek ve polislik ve siber güvenlik dahil olmak üzere bölge çapında yeni bir güvenlik düzenlemesini koordine etmeye çalışarak Güney Pasifik'teki niyetlerini açıkça ortaya koydu .
Güvenlik düzenlemesi Pasifik Adaları Forumu tarafından kabul edilmemesine rağmen, Çin Dışişleri Bakanlığı bu hedefleri sürdürme kararlılığını ilan etti . ABD bir yanıt olarak daha fazla meşgul oluyor .
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong geçtiğimiz günlerde Çin'i daha küçük ülkelerle ilişkilerinde itidal göstermeye ve Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Rusya üzerindeki etkisini kullanmaya çağırırken “ stratejik denge ” ye atıfta bulundu .
Aynı zamanda, Pekin'in ticaret baskısı ve rehine diplomasisini deneyimleyen ülkeler , şimdi Hint-Pasifik bölgesindeki Çin dışındaki ülkelerle ilişkilerini derinleştirmeye çalışıyor.