Televizyon, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin kullanımı son yıllarda oldukça artık göstermiştir. Bu artış ile birlikte çocukların ve ergenlerin teknoloji bağımlılığı artık yeniçağın hastalığı olarak görülmeye başlanmıştır
Sabahtan akşama kadar teknoloji aletleri ile vakit geçirmeleriyle zaman kavramları yok olmaya ve sosyalleşmeyi unutur hale gelmeye başlamışlardır.
Teknoloji ile geçirilen süre boyunca uykusuzluk, beslenmeyi unutma ya da sağlıksız beslenme, iletişimsizlik gibi faktörlerde ortaya çıkar hale gelmiştir.
Çocukların çok küçük yaşlarda teknolojiyle tanışması ve bağımlı hale gelmesiyle yaşıtlarıyla oynayamaz ve iletişim kuramaz duruma gelirken, bu bağımlılığı bırakmak onlar için zor hale gelmeye başlamıştır.
Sosyal çevrede görüşülüp oynanan oyunların azalması ama dijital platformlarda artan oyunlarla birlikte çocuklar teknolojiye yönelir olmuş, insanlarla iletişim boyutu ise azalır olmuştur.
Genelde ebeveynler küçük yaşta olan çocukları yemek yesin diye eline telefon verip ya da televizyon karşısına oturtup yemek vermesi doğru bir davranış değildir. Çocuklarda dikkat dağınıklığı ile sonuçlanabilir. Çocuklar hem yediği yemeğin ne olduğunu anlayamaz hem de doymuşluk hissini anlayamazlar. Onun yerine çocuğun eline bir kitap verip ebeveynin bunu çocuğuna açıklayarak yemek yedirmesi daha sağlıklı bir davranış olabilir.
Çocuklar büyüdükçe onlarla konuşmakta ve anlamakta güçlük çekebiliriz. Oldukça sessizleşirler veya öfkelerini kontrol edemeyebilirler. Özellikle çocukların hayatlarında hiçbir şeye dikkat kesilememe durumu okul hayatı için de geçerli olabilir. Okulda dersi dinleyemediği için dikkat dağınıklığı oluşur ve bu da derslerde ve sınavlarda çocuklarda başarısızlık olarak geri dönüş sağlar. Arkadaşlarla yaşanılan anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir.
Ebeveynler çocuklarına teknoloji kullanımı ile alakalı bazı kurallar ve kısıtlamalar getirmesi dahilinde çocuğun teknolojiye bağımlı olmasının önüne geçebilir.
Ebeveynlerin görevi ise her ne kadar bu konuda zorlanmalar yaşasalar bile çocuklara küçük yaştan itibaren eline her hangi bir teknolojik alet verip başından savması değil, çocukların küçük yaşta kazanacağı bilgileri ve gelişimi için aktiviteler yapmaları, onlarla birlikte sosyalleşmeleri ve iletişimi hiç kesmeden yanlarında bulunmaları gerekir. Ebeveynler de bu süreçte dijital ortamdan uzak durarak çocuklarına örnek davranış sergilemelidirler.
Çocuklar için teknoloji kullanımının günlük olarak bir sınırı olmalıdır. Çocukların okul hayatı ya da sosyal yaşamlarının önüne geçmeden onları devam ettirebilmesi gerekir. Telefon ya da bilgisayar kullanımında yakınlık, oturuş gibi durumlara da dikkat edilmesi gerekiyor. Yoksa ileride göz ve belde oluşabilecek sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Dijital ortamlarda geçirilen zamanın verimli olmasına da dikkat etmeliyiz. Çünkü çocukların sağlıksız, uygunsuz bilgileri öğrenmemesi için fayda getirecek uygulamalar kullanması gerekir. Bilgilendirici videolar veya oyunlar olabilir. Teknoloji ile vakit geçirdiği durumlarda ebeveynler çocuklarına bilgili kullanımı aşılayabilirler.
'
'