YAZAR: CANER BAŞAR
Yerleşimdeki ilk kazılar 1900 yılına kadar giden geçmişe sahiptir. Frigya uygarlığının en önemli kalıntılarının bulunduğu 1893 yılında keşfedilen Gordion'da, ilk kez 1901' de Alman arkeologlar Gustav ve Alfred Korte kardeşler kazılar yapmaya başladılar. 1950-1974 yıllar arasında Amerika Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin sponsorluğu altındaki Gordion Projesi kazıları Rodney S. Young başkanlığında yürütülmüş, başkanlığı önce
Keith DeVries ve 1987 yılında G. K. Sams devralmıştır. 1988 yılından itibaren Mary M. Voigt arazi yöneticiliği görevini sürdürmektedir. 2004'te Andrew Goldman altı açma kazmıştır ve değişik eserler ortaya çıkarmıştır. 2004'te ayrıca Frig Dönemi kapısındaki konservasyon çalışmalarına devam edilmiştir. Kral Gordios' un efsanevi arabası ve düğümün bulunduğu tapınak antik kaynaklarda belirtilmektedir, ancak bu güne kadar bulunamadı. Kazılar devam ediyor, arkeologlar umutların hala yitirmediler. Kazı çalışmaları günümüze dek sürmektedir.
Gordion Müzesinde sergilenen tarihi eserler, Yassıhöyük’te ( Gordion) 1950 yılında arkeolojik çalışmaları başlatan Rodney S. Young yönetiminde bir ekip tarafından ve Amerika Pensilvanya Üniversitesi, Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin sponsorluğu altında çıkarılmıştır. Gordion'da ( Yassihöyük) arkeolojik yerleşim tabakaları aşağıdan yukarıya doğru Tunç Çağı (M.O 3000-1100) , Demir Cağı ve Frig Donemi ( M.O 1100 -300), Büyük İskender’in zaferleri sonrası yaşanmış olan Helenistik Çağ (M.Ö. 300 - 100) ve Roma İmparatorluğu Dönemi ( M.S 1.yüzyıl - 4.yüzyıl) olarak tespit edilmiştir. Daha sonra bölgeye Selçuklular Döneminde ( M.S. 11.yy - 13.yy ) yerleşilmiş ve böylece Gordion'un 3000 yılı aşkın bir arkeolojik geçmişe sahip olduğu görülmüştür. Bugün Gordion müzesinde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir. Üç vitrinde eski tunç devri eserleri, bunu takiben kral Midas ile son bulan erken Frig dönemine ait eserler yer almaktadır. Bu eserler içinde erken demir çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, erken Frig çağına ait demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir. Yeni sergi salonunda panoramik vitrin içinde M.O. 700 yıllarına tarihlenen tahrip katına ait tipik bir yapı sergilenmektedir. yeni salonun geri kalan kısmında MÖ 6- MS 4 yüzyıla ait ithal edilmiş yunan seramiği Helenistik çağ ve roma dönemine ait malzemeler gündeme getirmiştir. Bu çalışmalar içinde 180 m2’lik yeni depo binası, 150 m2’lik ek teşhir salonu, 30 m2’lik laboratuvar ve 35 m2’lik görüntü ile bilgilendirme salonu, 5000 m2'lik yeni açık hava teşhir alanı yapıların belli başlıları arasında sayılabilir. Yen kazılan alan Friglerin mobilya yapımında kullandıkları: sedir, kokulu ardıç, şimşir, sarıçam, ceviz ve porsuk fidanları ile ağaçlandırılmıştır. Bu yeni alana nakledilen 1989 yılında Polatlı İlçesi, Kayabaşı Köyü'nde temel kazısı sırasında ortaya çıkarılan M.S.III. yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi mozaiği ve 1954 yılında kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan daha sonra Gordion kazı ekibi tarafından "O" tümülüsü olarak adlandırılan Galat Mezar yapılan islerin bir bölümü olarak sayılabilir. Polatlı’daki Gordion Müzesi, Avrupa'da Yılın Müzesi yarışmasında finale kalmakla da Önemini kanıtlamıştır. Gordion'da bulunan tarihi eserler, buradaki yerel müzede ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.
DEVAMI YARIN...