Ankara'nın Çankaya ilçesi Kızılay semtinde simit satarak geçimini sağlayan Hüseyin Umut, son zamanlarda artan maliyetler, değişen müşteri alışkanlıkları ve geçim zorluklarıyla mücadele ediyor. Güvenpark önünde yer alan tezgahında simit satışı yapan Umut, parkın geçici olarak kapatıldığı dönemde yaşadığı yoğunlukla işlerindeki hareketliliği hatırlayarak, parkın yeniden açılmasıyla düşen satışlarından yakınıyor. "Eskiden 400 simit satarken, şimdi 200 simit bile satamıyoruz" diyen Umut, kış soğuğunda beklemenin karşılığını alamadığını söyledi.
PARKIN KAPALI OLMASI İŞLERE CAN SUYU OLMUŞTU
Umut, geçtiğimiz aylarda Güvenpark’ın tadilat ve güvenlik nedeniyle geçici olarak kapalı olduğu dönemde, bölgedeki yaya trafiğinin caddeye kaydığını ve bu durumun işlerini olumlu etkilediğini belirtti. "Parkın önü kapalıyken işler iyiydi, cadde üzerinde insan yoğunluğu oluşuyordu. Vatandaşlar park kapalı olduğu için mecburen caddeden geçiyordu ve bu da satışlarımıza yansıyordu" diye konuştu. Ancak parkın yeniden açılmasıyla birlikte bu yoğunluğun azaldığını belirten Umut, "Şimdi park açıldı, insanlar parkın içinden geçerek dağılıyor, cadde üzerindeki yoğunluk azaldı ve satışlarımız düşmeye başladı" dedi.
"GÖRENDE PARA KAZANDIĞIMIZI ZANNEDİYOR"
Simitçilik mesleğinin zorluklarından da bahseden Umut, günümüzde simit fiyatlarının 15 TL’ye çıkmasına rağmen kazancın tatmin edici olmadığını belirtiyor. “Simitleri 15 TL’ye satıyoruz ama görende para kazandığımızı zannediyor. Biz aslında fırıncıya kazandırıyoruz, bizim cebimize giren bir şey yok” diyerek maliyetlerin arttığına dikkat çekiyor. Günlük 150-200 simit satabildiğini ve bunun kendisi için yeterli olmadığını ifade eden Umut, "Bir müşteri gelip bana 'Günde 1000 simit satıyor musun?' diye sordu. O kadar simit satsak günlük 4-5 bin TL kazanırım, ama günlük 150-200 simit ancak satabiliyoruz” dedi.
İHALE KAYGISI BAŞLADI
Kışın yaklaşmasıyla birlikte açık havada uzun saatler boyunca beklemenin zorlaştığını ifade eden Umut, simit satışlarının düştüğü bu dönemde soğuk havada beklemenin karşılığını alamadığını dile getirdi. Önümüzdeki ay yapılacak olan ihale sürecine de değinen Umut, geleceğinin belirsiz olduğunu ifade etti. "Tekrardan ihaleye gireceğiz, çıkarsa çalışmaya devam ederim ama çıkmazsa boşta kalacağım" diyen Umut, bu sürecin kendisi için oldukça kritik olduğunu belirtti. Kurada isminin çıkması durumunda Ankara'nın hangi noktasına verilirse o noktaya gideceğini söyledi. Umut, "Kurada eğer ismim çıkarsa nereye verilirsem oraya gideceğim. Belki Kızılay'da bir yer, belki Ulus, belkide bir hastane önü" dedi.