Oyun, çocuğun kendisini hayata hazırlamasıyla beraber kişilik gelişiminde de önemli etkiye sahiptir. Çocukların olumlu yönde gelişmeleri, onların duygu ve düşünce dünyalarını bilmek gereklidir. Oyun, aynı zamanda çocukların duygusal ve zeka kabiliyetlerini geliştirecek ve olgunlaştıracaktır.
Çocukların eğitiminde en etkin yol olan oyun, çocuk için gerekli olan davranış, bilgi, becerilerini oyun içinde kendiliğinden öğrenir. Sosyal ilişkileri, yardımlaşma, konuşma, bilgi edinme, alışkanlık ve deneyim kazanmak, yaşamın rollerini anlama olguları çocuk oyun içinde kavrar, benimser pekiştirir. Çocuğun kişiliği oyun içinde daha belirgin çizgilerle ortaya çıkar ve gelişir.
Günümüz şartları ve çocukların gelişim süreçleri düşünüldüğünde; çocukların erken yaşta sosyalleşmeleri, hareket edebilmeleri ve özgürce oyun oynayabilmeleri ve akranları ile iletişim başlatıp, sürdürebilmeleri ileri ki yaşam dönemleri içinde önemlidir.
Çocukların kendi deneyimleri ile öğrenmesini sağlayan oyun birçok işlevinin yanı sıra duygularını keskinleştiren, yetenekleri geliştiren, becerileri arttıran bir işleve de sahiptir. Çocuklar oyunlar sayesinde yaşadıkları toplumun kurallarını öğrenir ve çevrelerindeki akranları ile yardımlaşma becerisi edinirler. Bununla birlikte çocuklar oyun içerisinde kendi haklarını korumayı ve arkadaşlarının da hakları olduğunu öğrenmektedirler. Çeşitliliklere ve farklılıklara karşı duyarlılık elde ederler.
Ebeveynler olarak çocuğun iç dünyası hakkındaki bilgiyi, oyunlarını gözlemleyerek bilgi edinilebilir.
Anka Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Uzm.Psk.Dan.&Aile Danışmanı
İzgel Çavlan YÜKSEL