Ziyaretçilere 100 yıl öncesinin köy yaşantısını canlandırarak köy hayatının unutulmaz geleneklerinin adım adım yaşatıldığı Altınköy Açık Hava Müzesi'nde konuşan Veysel Tiryaki, " Ankara için Altındağ için büyük bir kazanım" dedi.

"5 YILLIK BİR FETRET DÖNEMİNDEN SONRA MÜZEYE DÖNÜŞTÜRDÜK"

Altınköy müzesinin bir eğitim amacıyla yapıldığını ve dünyada gelişmiş ülkeler arasında az sayıda örneğinin olduğunu söyleyen Tiryaki şunları söyledi: "Burası bir park bir piknik alanı olarak algılasın istemiyoruz. Burası bir açık hava müzesi. Ancak 5 yıllık bir fetret döneminden sonra tekrar müzeye dönüştürdük. Burası Ankara ve Altındağ için büyük bir kazanım olacaktır. Burası 1500 dönümlük, yani 1 buçuk milyon metrekarelik bir alana sahip. Ziyaretçiler burada 100 yıl öncesinin köy yaşamının her aşamasını deneyimleyebilir. Gelecekte müzemizi daha da zenginleştirmeyi planlıyoruz; yakın zamanda köy konaklarında otel hizmetlerimizi sunmaya başlayacağız" şeklinde konuştu. 

Veysel Tiryaki (1)

"5 YILLIK ARZULANMAYAN BİR SÜREÇ YAŞANDI"

Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de konuşmasında önceki dönemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kirişçi,  Altınköy Müzesi projesinin 2011 yılında hayal edilip, arada 5 yıllık arzulamadığı bir süreç yaşandığını söyleyerek,  "Veysel Tiryaki'nin aykırı düşünceleri olabilir ve kendisi zorlu bir insan olabilir, ancak bu zorlukların arkasında farklı ve önemli işler yapma kararlılığıyla hareket ettiğini hep takdir ettim. Bugün Altındağ'ın tanınan ve kendinden söz ettiren bir ilçe haline gelmesinde her belediye başkanının katkısı elbette vardır, ancak Veysel Tiryaki'nin burada üç dönem geride bırakmış olması ve şimdi dördüncü dönemine başlamış olması büyük bir etki yaratmıştır." ifadelerini kullandı. 

Veysel Tiryaki (2)

Başkentin dünya mirası: “Aslanhane Camii” bir yaşında Başkentin dünya mirası: “Aslanhane Camii” bir yaşında

"BU TÜR YERLER DÜNYADA BENZERİNE AZ RASTLANIYOR"

Altınköy Müzesi'nin açılışında konuşan Tiryaki, bu tür yerlerin büyük önem taşıdığını belirtti. Gece kondularla kaplanmış bu alanın köy müzesine dönüştürülerek dünyanın gelişmiş ülkelerinde benzerlerine az rastlandığını ve genellikle çocuklar ve gençlerin eğitimine yönelik olduğunu vurguladı. Projenin hayata geçirilme sürecinde 6-7 yıllık bir emeğin harcandığını ve burada sergilenen evlerin, Anadolu'nun 100 yıl önceki köylerinden getirilip restore edilmiş olduğunu ifade etti.

Veysel Tiryaki (3)

"ÖNCEKİ DÖNEMDE TİCARİ İŞLETME HAKİMDİ"

Altınköy Müzesi'nin bugünkü halini anlatan AK Parti Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Belediyeciliğimize ara verdiğimiz 5 yıl içinde Altınköy, müze olma özelliğinden uzaklaşıp piknik alanı ve ticari işletmelerin yoğun olduğu bir mekana dönüşmüştü. Ancak seçimlerden sonra bu alanı tekrar müze haline getirdik" dedi. Bu yılın hasat şenliğini gerçekleştirdiklerini ve okul sezonu boyunca çocukları randevu sistemiyle kabul edeceklerini belirten Tiryaki, "Rehber eşliğinde yapılacak gezilerde çocuklar, sütün nasıl üretildiğini ve domatesin nerede yetiştiğini öğrenecek. Bu doğrultuda köy yaşamının önemli ritüellerini yeniden canlandırdık. Buranın sadece bir piknik alanı değil, müze mantığıyla yaklaşılmasını istiyoruz. Ankara için önümüzdeki dönemlerde büyük bir kazanım olacak bu proje için 10 yıl boyunca emek verdik. Şimdi gelecek 10-15 yıl içinde projeyi daha da geliştirmek için mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

Veysel Tiryaki (4)

"5 YIL ÖNCE AKTİF BİR ŞEKİLDE HİZMET VERİYORDU"

Altınköy Müzesi'nde bulunan 100 yıl önce yapılmış köy evlerinden oluşan otel bölgesinin, beş yıl önce kız meslek lisesinin uygulama bölümlerine devredildiği ve yakın bir zamanda tekrar konaklamaya açılacağını söyledi. Tiryaki, "Beş yıl önce burası aktif bir şekilde hizmet veriyordu. Şimdi yeniden canlandırıp aktif hale getireceğiz" dedi.

Ticari işletmeleri kapatıp müze olarak işletmeye başladıklarını belirten Tiryaki, şu anda tüm faaliyetlerin belediye personeli tarafından yönetildiğini ve otel kısmının da belediye eliyle işletilmeye devam edeceğini dile getirdi.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK