İnternetin hayatımıza girişiyle birlikte yaşamlarımız kolaylaşsa da, sosyal medya kullanımının artması olumsuz etkileri beraberinde getiriyor. Uzmanlara göre, bu durum bazı dijital hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlardan biri de sosyal medya dismorfobisi..

DİSMORFOFOBİ NEDİR ?

Dijital çağda, gençlerin sosyal medya etkisi altında kalması ciddi sorunlara ve hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar, özellikle 'Dismorfobobi' sorununu göstererek gençler arasında endişe verici bir artışın olduğunu vurguluyor. Dismorfobobi, bireylerin kendi vücut görünümleriyle aşırı endişe duyması ve bu nedenle sürekli olarak mükemmeliyet arayışı içine girmesi anlamına geliyor. 

Her 3 Gençten Birinde Görülüyor! Türkiye'de 'Dismorfobobi' Sorunu Büyüyor..

GERÇEK VE SANAL DÜNYA ARASINDA ÇATIŞMA DOĞUYOR 

Uzmanlar sosyal medya platformlarının yaygın kullanımıyla birlikte, gençler arasında kendini sürekli olarak diğerleriyle karşılaştırma eğiliminde olduğunu söylüyor. Bu platformlar, gençlerin kendilerini mükemmel göstermek için fotoğraf filtreleri, makyaj teknikleri ve diğer dijital düzenleme araçlarıyla sürekli olarak düzenlemeler yapmalarını teşvik ediyor. Dolayısıyla yapılan araştırmalarda bu süreçte, gerçeklik ile sanal dünya arasında bir çatışmanın yaşanabileceğini ortaya koydu. 

Her 3 Gençten Birinde Görülüyor! Türkiye'de 'Dismorfobobi' Sorunu Büyüyor.. (1)

İDEALİZE EDİLMİŞ BEDENLER YETERSİZ HİSSETTİRİYOR 

Uzmanlar gençlerin sosyal medyada sürekli olarak idealize edilmiş bedenler, yaşam tarzları veya başarı hikayelerini görmeleri, kendi yaşamlarını ve görünümlerini değersiz veya yetersiz hissetmelerine neden olduğunu söylüyor. Bu durum, düşük özsaygı, depresyon, anksiyete gibi mental sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor.

Balıkesir isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? İşte Balıkesir'in gizemli ismi ve zengin tarihi Balıkesir isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? İşte Balıkesir'in gizemli ismi ve zengin tarihi

Her 3 Gençten Birinde Görülüyor! Türkiye'de 'Dismorfobobi' Sorunu Büyüyor.. (2)

"TÜRKİYE'DE HER 4 KİŞİDEN BİRİ İNTİHAR DÜŞÜNÜYOR"

Uzmanların belirttiğine göre, beden algısı bozukluğuna sahip her dört kişiden biri intihar düşüncesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumun temelinde, sosyal medyanın yaygın kullanımı ve burada idealize edilen bedenlerin, yaşam tarzlarının ve başarı öykülerinin sürekli olarak gösterilmesi yer alıyor. 

Muhabir: ZEYNEP PAMUK