Ankara’nın kalbinde, Kurtuluş Savaşı Müzesinde ziyaretçiler, tarihi bir atmosferde Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı yıllara adeta bir yolculuğa çıkıyor. Müzede, 1920’li yılların ilk yarısında Türkiye Büyük Millet Meclisinin faaliyet gösterdiği yapıda sergilenen önemli unsurlardan biri de, oturma sıralarının tarihsel önemi. Bu sıralar, o dönemde Muallim Mektebi ve Ankara Sultanisinden( Ankara Atatürk Lisesi) getirilerek meclis kürsüsüne yerleştirilmiş ve Cumhuriyetin ilk yıllarında milletvekilleri ve hükümet üyeleri tarafından kullanılmıştı.
Kurtuluş Savaşı yıllarının izlerini taşıyan bu oturma sıraları, bugün müzede geçmişin tanığı olarak yer alıyor. Müzede bulunan diğer eşyalarla birlikte, dönemin koşullarını yansıtan petrol lambaları ve sac soba gibi detaylar da dikkat çekiyor. Her iki balkonun altında bulunan alanlarda yerli ve yabancı basın mensuplarının ağırlandığı, elçi ve elçilik görevlilerinin ise sağ balkondan tarihi oturumları izlediği bu salon, tarihin önemli dönüm noktalarına ev sahipliği yapmıştı.
Ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde dolaşırken, Ankara Sultanisi’nden getirilen oturma sıralarında bir zamanlar Meclis’i oluşturan milletvekillerinin yer aldığı bu tarihi dokuyu hissedebiliyor. Bu eşsiz müze, sadece Cumhuriyetin doğuşuna tanıklık etmekle kalmıyor, aynı zamanda Kurtuluş Savaşının kahramanlarının meclis çatısı altında gerçekleştirdiği büyük devrimlerin de izlerini günümüze taşıyor.