2024 yılı itibarıyla bilişim teknolojilerinin iş dünyasındaki etkisi her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde yapılan "Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması" sonuçları, işletmelerin dijital dönüşümde kaydettiği aşamaları kanıtlar nitelikte. Araştırmaya göre girişimlerin %91,0'ı sabit hat internet bağlantısı kullanırken, %8,3’ü 1 Gbit/s ve üzeri hızda bağlantılara erişiyor. Ancak, internet hızının iş faaliyetleri için yeterli olduğunu düşünen girişimlerin oranı %86,6'ya gerilemiş durumda.

Uzaktan erişim imkanlarına da yoğun talep olduğu görüldü. 2024 yılında girişimlerin %73,0'ü çalışanlarına e-posta, dokümanlar ve iş uygulamalarına uzaktan erişim imkanı sağladığını beyan etti. Bu oran, 2022 yılında %68,4 seviyesindeydi.

YÜKSELİŞ SÖZ KONUSU 

İnternet üzerinden toplantı yapma oranları da yükseldi. 2022 yılında %30,4 olan bu oran, 2024'te %35,2’ye çıktı. Özellikle büyük ölçekli girişimlerde bu oran %77,4’e kadar ulaştı.

"Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi Ankara'da açıldı! "Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi Ankara'da açıldı!

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise e-satış yapan girişimlerin oranı oldu. 2023 yılında %17,4’e ulaşan bu oran, özellikle konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe %46,1 ile zirveye çıktı.

Teknoloji kullanımındaki bir diğer gelişme ise yapay zeka oldu. 2024 yılı itibarıyla girişimlerin %4,4’ü yapay zeka teknolojilerini aktif olarak kullanıyor. Ancak bu oran, 2023'te %5,5'ti. Yapay zeka kullanmayan işletmelerin %8,4'ü gelecekte bu teknolojiyi kullanmayı planladığını ifade ediyor. Yapay zeka kullanımını engelleyen en büyük etken ise %78,9 ile uzmanlık eksikliği olarak dikkat çekiyor.

Özellikle geçtğimiz yılalrda pandemiden kaynaklı olarak internetin kullanımın arttığını da hesaba katılırsa bu sonuçların pek de şaşırtıcı gelmediği görülüyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN