Türkiye'nin tarihi mirasında 23 Ekim 1993 yılı önemli bir dönüm noktası olarak kaydedildi. Lidya dönemine ait Karun Hazinesi, uzun ve karmaşık bir hukuki süreç sonucunda 28 yıl aradan sonra nihayet yurda getirildi. Uşak'ın Güre Kasabası yakınlarındaki tümülüslerden 1960'lı yıllarda kaçırılan bu eşsiz eserler, MÖ 560-546 yılları arasında Lidya'yı yöneten Krezüs dönemine tarihleniyor ve bazı kaynaklarda Lidya Hazinesi olarak da anılıyor.

Kahramankazan’da 29 Ekim coşkusu yaşanacak Kahramankazan’da 29 Ekim coşkusu yaşanacak

TÜRKİYE'YE İADESİ GERÇEKLEŞTİ 

Karun Hazinesi, 1965, 1966 ve 1968 yıllarında yapılan üç ayrı soygunla yurt dışına kaçırıldı. İlk soygun, 1965 yılında Toptepe tümülüsünde gerçekleşti ve soyguncular, mezar odasındaki eserleri tünel kazarak ele geçirdikten sonra dönemin parasıyla 65,000 TL’ye sattılar. Takip eden yıllarda, İkiztepe ve Aktepe tümülüslerinde gerçekleştirilen soygunlar da benzer şekilde, yüzlerce parçanın kaybolmasına neden oldu.

1985 yılında, New York'taki Metropolitan Müzesi'nde sergilenen eserler, gazeteci Özgen Acar tarafından tesadüfen keşfedildi. Dönemin Kültür Bakanlığı'nın uyarısıyla müze ile 1987'de dava süreci başlatıldı. Yaklaşık 40 milyon dolara mal olan bu uzun hukuk mücadelesinin ardından, 1993 yılında eserlerin Türkiye'ye iadesi gerçekleşti. Müze yetkililerinin çalıntı olduğunu bildikleri halde bu eserleri satın aldıklarını kabul etmeleri, iade sürecinin önünü açtı. 450 parça eseri içeren bu hazine, hem arkeologlar hem de sanatseverler için büyük bir önem taşıyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN