Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesine 8 km uzaklıkta yer alan Şeytan Sofrası, büyük kayalık tepelerin üzerinde yer alıyor. Tepe uçsuz bucaksız harika manzarası ile her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Şeytan Sofrası1

Şeytan Sofrası’na gittiğinizde ilk olarak kişi başı 25 TL’lik bir giriş ücreti ödüyorsunuz. Alana girdiğinizde sizi Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın muhteşem manzarası karşılıyor.

Şeytan Sofrası2

Üzerinde Şeytan’ın ayak izi olduğuna inanılan bir de ilginç bir kafes bulunuyor. Buraya gelen bazı ziyaretçiler dilekler dileyip ayak izine bozuk paralar atıyor. Aslında Şeytan’ın ayak izi olduğu düşünülen tepe efsanelerden ibaret.

Şeytan Sofrası4

ŞEYTAN SOFRASI EFSANESİ

Efsaneye göre, Osmanlı Dönemi'nde, 1500'lü yıllarda Rumların yaşadığı bu bölgede, Penelope adında bir Rum sakini kiliseye karşı gelerek cezalandırılıyor. Kilise ve halk tarafından "Şeytan" olarak ilan edilen Penelope, şehirden kovulunca çareyi bu tepeye yerleşmekte bulmuştur. Bu dönemde, bölgede uzun süren kıtlık ve kuraklık yaşanıyor ve köylüler, tüm bunların sebebi olarak Penelope'yi gösteriyor.

Şeytan Sofrası-2

Köylüler, Penelope'yi linç etmek amacıyla tepeye çıktıklarında, Penelope uzun süredir aç olan köylülere bir sofra hazırlıyor. Sofranın ihtişamı karşısında Penelope'yi unutup karnını doyurmaya başlayan halk, bu olayın ardından Penelope'nin kaçıp kurtulmasına izin veriyor. Kurulan bu sofra nedeniyle halk arasında bu tepe "Şeytan Sofrası" olarak anılmaya başlıyor.

Ardahan’da görülen ‘Atatürk silüeti’ duygu dolu anlar yaşattı Ardahan’da görülen ‘Atatürk silüeti’ duygu dolu anlar yaşattı

Şeytan Sofrası3

EFSANEYE GÖRE CENNETTEN KOVULAN ŞEYTANIN AYAKLARINDAN BİRİ BURADA

Başka bir efsaneye göre ise, Zeus'un süt annesi İda, şeytanın Zeus'a zarar vereceğinden korkarak onu kovar. Mitolojide, cennetten kovulan şeytanın üç ayaklı olduğuna inanılır ve ayak izlerinin birinin bu tepede, ikincisi İda Tepesi'nde üçüncüsünün ise Midilli Adası'nda olduğu söylenir.

ŞEYTAN SOFRASI'NIN ASIL OLUŞUM SEBEBİ

Aslında Şeytan’ın ayak izi olduğuna inanılan tepenin oluşumu, sönmüş bir volkanın lav birikintilerinden kaynaklanmaktadır. Tepenin şekli, yuvarlak ve düz bir sofra biçimini andırdığı için de "Şeytan Sofrası" olarak adlandırılmıştır. Bu doğal yapı, bölgenin coğrafi ve jeolojik zenginliğini yansıtır.

Şeytan Sofrası5

Şeytan Sofrası, hem doğa severler hem de fotoğraf meraklıları için doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel efsaneleriyle ziyaretçilere zengin bir deneyim sunuyor.

Muhabir: BÜŞRA ÇİNKAYA DOĞAN