Uyku sırasındaki hızlı göz hareketi, rüya sahnesinde nereye baktığınızı ortaya çıkarır mı, yoksa bunlar sadece göz kaslarımızın rastgele sarsılmalarının bir sonucu mudur? 1950'lerin başlarında REM uykusunun keşfinden bu yana, bu hızlı göz hareketlerinin önemi, bilim adamlarını, psikologları ve filozofları meraklandırmış ve büyülemiştir. REM uykusu , adından da anlaşılacağı gibi, gözlerinizin kapalı göz kapaklarınızın altında hareket ettiği bir uyku dönemidir. Aynı zamanda canlı rüyalar gördüğünüz dönemdir.
Geçmişteki araştırmalar , insanların uyurken göz hareketlerini izleyerek ve ne rüya gördüklerini sormak için onları uyandırarak bu soruyu ele almaya çalışmıştı . Amaç, uyanmadan hemen önceki bir rüyanın içeriği (örneğin soldan gelen bir araba) ile o anda gözlerin hareket ettiği yön arasında olası bir bağlantı bulmaktı.
Ne yazık ki, bu çalışmalar çelişkili sonuçlara yol açmıştır. Bazı katılımcılar rüyalarını yanlış bildirmiş olabilir ve belirli bir göz hareketini kendi bildirdiği bir rüyada belirli bir an ile eşleştirmek teknik olarak zor olabilir.
İnsanlar ve diğer birçok hayvan gibi fareler de REM uykusu yaşarlar. Ek olarak, beyinlerinde onlara kafa yönü hissi veren bir tür dahili pusula vardır . Fare uyanıkken ve etrafta koşarken, bu dahili pusulanın elektriksel aktivitesi, çevresinde hareket ederken kafa yönünü veya "yönünü" kesin olarak bildirir.
İlginç bir şekilde, önceki bir çalışma , bu dahili pusulanın REM uykusu sırasında aktif olduğunu gösterdi. Ancak, hareketsiz uyuyan farenin gerçek, sabit kafa yönünü bildirmek yerine, iç pusula, fare uyanıkmış gibi hareket etmeye devam etti, rüyalarının sanal ortamında etrafta koşturdu.
Uyanıklık sırasında göz hareketleri ve baş hareketleri birbirine sıkı sıkıya bağlıdır . Bu, insanlar ve fareler bakışlarını değiştirdiğinde başlarının ve gözlerinin aynı yöne döndüğü anlamına gelir. REM uykusu sırasında göz hareketleri rüyalar dünyasındaki bakış değişimlerini ortaya çıkarıyorsa, bu göz hareketlerinin uyuyan farenin beynindeki yön değişiklikleriyle aynı anda ve aynı yönde gerçekleşmesi gerektiği düşünüldü.
Dikkat çekici bir şekilde, uyuyan farelerde göz hareketi yönünün, uyanık farelerdeki bakış kaymalarına çok benzer şekilde, yön değişiklikleriyle tam olarak eşleştiği keşfetildi. Bu, REM uykusu sırasında göz hareketlerinin rüyaların sanal dünyasındaki bakış değişimlerini açığa çıkarabileceği ve rüya gören beyinde meydana gelen bilişsel süreçlere bir pencere sunabileceği anlamına geliyordu.
'