Son yıllardaki en popüler diyet tavsiyelerinden bazıları, yemek için doğru zamanın verdiğiniz kilo miktarında büyük bir fark yaratabileceği fikrine odaklandı. Kilo vermek istiyorsanız, sabahları büyük porsiyonlar yemek ve geceleri daha az yemek yemek en iyisidir.
Bu teorinin arkasındaki mantık, özellikle vücuttaki hemen hemen her hücrenin bizimle aynı 24 saatlik döngüyü takip ettiği düşünüldüğünde anlaşılabilir. Sirkadiyen ritimler (biyolojik saatler) vücudumuzun her yerinde bulunur ve metabolizma da dahil olmak üzere biyolojik işlevlerimizin çoğunun günlük ritimlerini düzenler.
Bu metabolik ritimler nedeniyle bilim adamları, yiyecekleri işleme şeklimizin günün farklı saatlerinde değiştiğini savunuyorlar. Bu araştırma alanına “ krono-beslenme ” denir . Halk sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için büyük bir potansiyele sahiptir.
2013'te yapılan iki araştırma , sabahları daha fazla ve geceleri daha az kalori tüketmenin insanların kilo vermesine yardımcı olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, yeni ve büyük bir araştırma , kahvaltı ve akşam yemeğinin göreceli boyutunun bir kişinin algılanan iştahını etkilerken, metabolizma ve kilo kaybı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını buldu.Aberdeen ve Surrey Üniversitelerinden bir araştırma ekibi, kahvaltı ve akşam yemeği boyutları arasındaki ilişkiyi ve bunların açlık üzerindeki etkisini araştırmak için sağlıklı ancak aşırı kilolu insanlar üzerinde kontrollü bir çalışma yürüttü. Katılımcılar, her biri dört hafta boyunca iki diyetle beslendi: büyük bir kahvaltı ve küçük bir akşam yemeği ve büyük bir akşam yemeği ile küçük bir kahvaltı. Bu arada, öğle yemeği kısmı aynıydı.
Tüm çalışma katılımcıları, diyetin etkilerinin aynı kişide karşılaştırılabilmesi için her iki diyet koşulunu da gerçekleştirdi.
Deneysel sonuçlar, iki diyet arasında vücut ağırlığı veya biyolojik enerji kullanımı ölçümlerinde hiçbir fark bulmadı.
u çalışmalar birlikte, diğer çalışmalarda bildirildiği gibi, vücudumuzun sabahları ve akşamları kalorileri işleme biçiminin kilo kaybını etkilemediğini göstermektedir.
Çalışmada tek fark, kendi bildirdiği açlık duygularındaki değişiklikler ve yemek istedikleri yiyecek miktarı gibi ilgili faktörlerdi. Gün boyunca, büyük kahvaltılar ve küçük akşam yemekleri, katılımcıların gün boyunca daha az açlık bildirmelerine neden oldu. Bu etki, açlıklarını daha iyi kontrol etmelerine ve daha az yemelerine yardımcı olabileceğinden, kilo vermek isteyen kişiler için faydalı olabilir.