Bir dahaki sefere bir meyve ağacının etrafında uçan bir arı gördüğünüzde, muhtemelen tozlaşmanın gerçekleştiğine şahit olacaksınız. Tozlaşma, bir bitkinin tohum ve meyve üretmesini sağlayan şeydir ve araştırmaların gösterdiği gibi , böcekler tarafından yapılan tozlaşma, üretilen meyvenin kalitesini ve miktarını büyük ölçüde artırabilir.
Tüm dünyada tozlayıcı popülasyonlarında bir düşüş olduğuna dair artan kanıtlar var. Tarım için sonuçları önemli olabilir. 2008'de bazı bilim adamları , böceklerin tozlaşmasının dünya tarımsal üretimine katkıda bulunduğu ekonomik değeri hesapladılar . Buldukları rakam yılda 153 milyar € idi - şimdi çok daha yüksek olması muhtemel.
Bazı meyve mahsulleri çok özel böcek tozlaşmasına ihtiyaç duyar. Yaban mersinini ele alalım. Çiçekleri, yalnızca yaban mersini arıları, bombus arıları ve maden arıları gibi belirli tozlayıcılar onları ziyaret ettiğinde büyük miktarda polen salan özel anterlere (ercikin polen içeren kısmı) sahiptir. Vızıltı tozlaşması adı verilen bir süreçte, yaban mersini çiçeklerini ziyaret eden bombus arıları vücutlarını belirli bir frekansta titreştirir. Bu, anterlerde polenin patlamasına neden olan titreşimleri tetikler. Yaban mersini çiçeklerinin özel şekli ve bir yaban mersini çalısındaki çiçek sayısı, yaban mersini bitkilerini ticari ölçekte mekanik olarak tozlaştırmanın bir yolu olmadığı anlamına gelir.
Son yıllarda yaban mersini, algılanan sağlık yararları nedeniyle giderek daha popüler hale geldi . Dünyaya yaban mersini ihracatının 2014'te 1.792 tondan 2021'de 20.013 tona yükseldiği Güney Afrika gibi, doğal tozlayıcılarının bulunmadığı alanlar da dahil olmak üzere şimdi tüm dünyada ekiliyorlar.