Tartışmalı ofsayt durumlarında artık uzun beklemeler yok: Yeni teknoloji sayesinde hakemler çok daha hızlı ve hassas kararlar alabiliyor.
Ofsayt pek çok kişinin anlamadığı veya anlasa da bir pozisyonun ofsayt olup olmadığının ayrımını yapamadığı bir durum. Hatta konuyla ilgili tecrübeli spor insanları bile bir ofsayt pozisyonunu 'ofsayt mıydı, değil miydi' diyerek saatlerce tartışıyor. "Fédération Internationale de Football Association" (FIFA) yani Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği 2022 Dünya Kupasında yarı otomatik ofsayt teknolojisini tanıtacak. Bu yeni teknoloji sayesinde daha hassas ve daha hızlı kararlar alınması bekleniyor.
Konuyla ilgili yayınlanan haberlere göre; "Uluslararası futbol yönetim organının FIFA'nın yaptığı açıklamaya göre 2022 Dünya Kupası, yarı otomatik ofsayt teknolojisi (SAOT) olarak bilinen güncellenmiş bir VAR (yardımcı video hakem) sistemine sahne olacak. SAOT, FIFA'nın Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'nda ilk kez kullanılan eski (ve hala tartışmalı) VAR sisteminin yerini alacak. Yeni sistem, her oyuncunun uzuvlarında 29 farklı veri noktası da dahil olmak üzere, hem topun hem de her bir oyuncunun pozisyonunu takip edecek 12 stadyum kamerasından oluşuyor. Bunun da ötesinde, her maçta bir oyuncunun vuruş anındaki pozisyonu hakkında canlı veri sağlayan hareket sensörü ile donatılmış bir top kullanılacak." (Kaynak:chip.com.tr) Yani sistem oldukça hassas ölçümler yapacak.
Dünya Futbol Federasyonu ( FIFA ) üç yıldır sanal ofsayt bayrağı üzerinde çalışıyor. Geçen yılın sonundaki Arap Kupası'ndaki ve Şubat 2022'deki Dünya Kulüpler Kupası'ndaki test sonuçları, görünüşe göre o kadar ikna ediciydi ki, FIFA bu teknolojiyi bu kış Katar'daki Dünya Kupası'nda en büyük sahnesinde sergileyecek. Şimdi futbol camiası merakla SAOT'un vereceği ofsayt kararlarını bekliyor.