Rusya'nın dış borcunu temerrüde düşürmesi – 1918'den bu yana ilk kez – Batılı hükümetlerin Şubat ayında Ukrayna'yı işgalinden bu yana uyguladığı yaptırımların işe yaradığının kanıtı oldu.
İki tahvile 100 milyon ABD Doları (82 milyon sterlin) tutarında 30 günlük ödemesiz dönem, 27 Haziran 2022'de sona erdi ve Rusya'nın bu dış borcu geri ödemesi alacaklılara ulaşmadı. Kremlin ödemenin Euroclear takas kurumu tarafından durdurulduğunu iddia ederken , derecelendirme kuruluşu Moody's , ülkenin tahvil izahnamelerinde belirtilen para birimi yerine ruble olarak geri ödeme yaptığı için ödemeleri temerrüde düşürmeye devam edeceğini tahmin ediyor.
Rusya'nın 27 Haziran 2022'de ABD doları ve euro cinsinden 100 milyon ABD doları faiz ödememesi, Kremlin'in batı yaptırımlarına yanıt verme seçeneklerinin tükendiğini gösteriyor. Dış borcun temerrüdü beklenmedik bir durum değildi. Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar , ülkenin finansal yeteneklerini sınırladı. Dolayısıyla, bu borç temerrüdü, batılı hükümetlerin Rusya Ulusal Merkez Bankası ile tüm işlemlerini yasaklamalarının ve 600 milyar ABD dolarını aşan döviz rezervlerinin dondurulmasının bir sonucudur.
Teoride, yabancı alacaklıların borcunun ödenmemesi şaşırtıcı çünkü Rusya'nın mali durumu Ukrayna'da uzayan bir savaşa rağmen güçlü kalıyor. Ülkenin Çin, Hindistan ve diğer Kremlin dostu ithalatçılara petrol satışından günde yaklaşık 1 milyar ABD doları gelir elde etmeye devam ettiği bildiriliyor . Bu gelir, Rusya'nın ödeme yapamaması nedeniyle temerrüde düşmediği anlamına geliyor.
Rusya'nın temerrüdü, kendi finans sektörü de dahil olmak üzere küresel finans kurumları üzerinde nispeten küçük bir etkiye sahip olacak. Bir olayın piyasanın başka bir bölümünde dolaylı veya beklenmedik bir etkisi olduğunda, küresel bulaşma riski her zaman vardır, ancak yabancı yatırımcılar, 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettiğinden bu yana Rusya'ya daha az maruz kalmıştır. Batı yaptırımları nedeniyle zorluklarla karşılaşsalar da şimdiden satmak istiyorlar.
Avrupa bankaları, Rus borcuna en çok maruz kalan finansal kuruluşlardır. 2021'in sonunu kapsayan Uluslararası Ödemeler Bankası'nın en son rakamları, Fransız ve İtalyan bankalarının Rusya'ya en fazla maruz kaldığını ve 20 milyar ABD dolarını aşan ödenmemiş alacaklarla, Avusturya bankalarının ise 17,5 milyar ABD doları olduğunu gösteriyor. Rusya için borç temerrütünün en endişe verici sonucu, uluslararası sermaye piyasaları aracılığıyla küresel yatırımcılara erişimin kaybedilmesi olacaktır. Temerrüt, Rusya'nın itibarını renklendirecek ve gelecekte daha fazla temerrüt riski nedeniyle tahvillerini daha az çekici hale getirecek. Ülke, bu son temerrütten kaynaklanan artan kredi riski nedeniyle yeni yatırımcıları çekmek ve halihazırda sahip olduğu yatırımcıları elinde tutmak için daha yüksek bir borçlanma maliyeti ödemek zorunda kalacak.