Geçtiğimiz temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon oranı ve 6 aylık enflasyon verileri sonucunda milyonlarca emeklinin temmuz ayında alacağı zam belli olmuştu. SSK ve Bağ-Kur emeklisi 6 aylık enflasyona göre yüzde 24,73 oranında zam almıştı. Kök maaşı 8 bin lira ve altında olanların aylıklarına ise o zam yansımamıştı. Yeni düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarıldı. Bu düzenleme yaklaşık dört milyon emekliyi etkiledi. Ancak emekli maaşlarındaki eşitsizlik, emeklileri günümüz şartlarında etkisi altına aldı.  

Emeklilerden ‘Intibak Yasası’ Çağrısı Mevcut Maaşlar Sefalete Sürüklüyor!  (2)

Emekli maaşlarındaki eşitsizliği gidermek ve etkin bir SGK sistemi kurmak amacıyla hükümete ve muhalefete çağrı yapan İstanbul Emekli ve Emekçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne yaptığı özel açıklamada, emeklilerin refah düzeyinde yaşayabilmesi için bir an önce intibak yasasının çıkarılmasının şart olduğunu söyledi. 

Emeklilerin sıkıntılarını duyurmak adına her gün yeni çalışmalarla bir araya geldiklerini belirten Özüpak, “Hükümete ve muhalefete sesleniyoruz. Emeklilerin bugün yaşadığı sorunlar artık boyunu aşmış durumda. Ekonomik sıkıntılar hem sağlıklarını hem de günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Emekliler, en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak bir hale gelmiş durumda” ifadelerine yer verdi. 

“EMEKLİLERİ İKİ YASA MAĞDUR EDİYOR” 

Emeklileri en fazla mağdur eden iki yasanın olduğunu vurgulayan Özüpak, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 

“Emeklileri en çok mağdur eden iki yasa var. İlk olarak, 2008 yılında şu anki iktidarın çıkardığı yasa ile aylık bağlanma oranları yüzde 70'ten yüzde 28'e düşürüldü. İkinci olarak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve gerçek enflasyonu yansıtmayan enflasyon oranları ile emekliler, ihtiyaçlarını karşılayacak zamları alamadı ve sefaletle karşı karşıya kaldı. Aylık bağlanma oranları ve enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmaması, herkesi yoksullukta eşitleme gayretine yol açtı.” 

Özüpak, emeklilerin refah düzeyinde yaşayabilmesi adına gerekli adımların derhal atılması gerektiğinin altını çizerek, kök maaş sisteminin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda emeklilerin yaşam standartlarının normal düzeye gelmesi için ‘intibak yasası’nın çıkarılması gerektiğini belirten Özpak, şu ifadelere yer verdi: 

“2019 yılından bu yana emeklilerde baş gösteren kök maaş uygulaması, emeklilerin yaşamlarını zorlaştırdı. Bugün hazine tarafından tamamlanan 12.500 lira olan maaş, Cumhurbaşkanı tarafından 2.500 lira artırılarak 10.000 liradan 12.500 liraya çıkarıldı. Ancak, arka planda emeklinin aldığı maaş 8.000 lira, 7.000 lira, hatta 6.000 lira civarında. Bu maaşların üstü hazine tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla, kök maaş sisteminin ortadan kalkması gerekiyor. Emeklilerin insanca yaşayabilecekleri bir maaşa kavuşabilmesi için intibak yasasının getirilmesi şart.” 

EMEKLİ YILI DEĞİL SEFALET YILI 

Hükümet tarafından 2024 yılının emekliler yılı ilan edildiğini, ancak mevcut maaşlarla emeklilerin sefalet içerisinde yaşadığını dile getiren Özüpak, “İktidar, 2024 yılını emekliler yılı ilan etti ancak mevcut maaşlarla bu yıl, emekli yılı olmaktan çıktı. Maalesef bizler bu yılı, emekliler için sefalet yılı olarak nitelendiriyoruz.  Bunun yanı sıra emekçiye de çalışan kesime de asgari ücret zammı yapılmadı. Önümüz kış ve doğalgaza yüzde 38, elektriğe de benzer oranda zam geldi. Emeklilere verilen yüzde 24'lük zam ise sadece enflasyon farkı olarak yansıtıldı, refah payı verilmedi” diyerek, adaletli bir şekilde yatırılan primlerin karşılığında, intibak yasasının getirilmesinin şart olduğunu yineledi. 

“İKTİDAR SÖZÜNÜ TUTMADI” 

İntibak yasasının mecliste bekletildiğini ifade eden Özüpak, maaşların güncellenmesi ve yenilenmesi anlamında iktidar tarafından verilen sözlerin tutulmadığını ve her gün değişen gündeme rağmen, Türkiye’deki emekli maaşlarına yapılan zammın en temel sorun olarak gündemde kaldığını ifade etti. Sosyal medya çağrıları ve çeşitli etkinliklerle seslerini duyurmaya devam edeceklerini açıklayan Özüpak, ‘emekliye intibak haktır’ diyerek hükümete seslendi.  

2025 yılı asgari ücret ve emekli maaşları ne kadar olacak? SGK uzmanı açıkladı! 2025 yılı asgari ücret ve emekli maaşları ne kadar olacak? SGK uzmanı açıkladı!

Yaz dönemi dolayısıyla meclisin tatilde olduğunu hatırlatan Özüpak, Ekim ayında meclisin açılması ile intibak meselesinin bütçe görüşmelerinden önce ele alınması gerektiğini savundu. Emeklilerin taleplerinin yıllarca ödedikleri primlerin karşılığını almak olduğunu ve hükümetin kaynakların dağılımında emekçiyi tercih etmesi gerektiğini belirten Özüpak, “Gençlere iş kapısı açılması, öğrencilerin mezun olduktan sonra işsiz kalmaması için emekli maaşlarının güncellenmesi önem arz ediyor. Emeklilerin ve emekçilerin talepleri adil bir şekilde karşılanmalı. Gelecekte emekli olacak gençlerimizin daha zor şartlarla karşılaşmaması için intibak yasasının acilen getirilmesi gerekiyor. Bizler bu mücadeleye devam edeceğiz ve emeklilerin insanca yaşayabileceği maaşlara kavuşması için çalışacağız” diyerek sözlerini noktaladı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL