Dünya genelinde milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden ve 50 yaş üstü kadınların yarısından fazlasını, 70 yaş üstü erkeklerin ise neredeyse yarısını etkileyen Osteoporoz, kemik erimesi olarak bilinen tehlikeli bir durum. 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’nde uzmanlar, bu sessiz hastalıktan korunmanın yollarına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Osteoporoz gelişimini önlemenin, tedavi etmekten çok daha etkili olduğunun altını çizen uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerinin en aza indirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özellikle hareketsizlik, aşırı spor yapma, yanlış diyet alışkanlıkları ve sigara gibi faktörlerin kemik sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri bulunuyor.

HAREKETSİZ KALMAK BÜYÜK RİSK TAŞIYOR 

Fiziksel aktivitenin yetersiz olmasının, osteoporoz için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu belirten uzmanlar, “Yatakta uzun süre hareketsiz kalan kişilerde, sadece birkaç ay içinde kemik kütlesinin %30’unu kaybetmek mümkün. Bu nedenle fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek gerekiyor” uyarısında bulundular.

Mamak Belediye Başkanı Şahin: "Biz insanlara tepeden bakmıyoruz" Mamak Belediye Başkanı Şahin: "Biz insanlara tepeden bakmıyoruz"

Kadınlarda sık rastlanan aşırı zayıflık da osteoporoz riskini artıran bir diğer etken. Kalsiyum eksikliği ve düzensiz beslenme, kemik sağlığını zayıflatırken, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar da kemik kaybına neden olabiliyor. Özellikle kadınlarda menopoz dönemi sonrası östrojen seviyelerinin azalması, osteoporoz gelişimini hızlandırıyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN