Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Başkent Millet Bahçesi, geçtiğimiz günlerde başlayan Kastamonu Tanıtım Günleri, bugün de devam ediyor. Kastamonu’nun zengin kültürü ve yerel lezzetlerini tanıtmayı amaçlayan etkinlik, büyük ilgi gördü. Başkentliler, bölgeye özgü yöresel yemekler, doğal ürünler ve coğrafi işaretli lezzetlerle buluştu. Etkinliğin en çok dikkat çeken ürünü ise Kastamonu’nun ünlü kestane balı oldu.
KİLOSU 2 BİN TL OLAN KESTANE BALINA YOĞUN İLGİ
Kastamonu’nun sahil ilçelerinde üretilen coğrafi işaretli kestane balı, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında yer aldı. Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Doğanyurt ve İnebolu ilçelerinde üretilen bu özel bal, kalitesi ve sağlık açısından faydalarıyla öne çıkıyor. Kestane balının, kış aylarına girerken bağışıklık sistemini destekleyici etkisi nedeniyle talebi arttı.
Tanıtım günlerinde yer alan Kestane Balı Standı, etkinliğin yıldızı oldu. Kilosu 2 bin TL’den satılan balı tatmak isteyen ziyaretçiler standın önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Ziyaretçiler önce balın tadına bakıp sonra satın aldı. Özellikle kış aylarında bitki çayları ve şifalı karışımlarla birlikte tüketilen kestane balının faydalarını saymakla bitmiyor.
HER DERDE DEVA BAL
Koyu kahverengi, buruk ve hafif acı bir tadı olan kestane balı, kendine özgü aroması ve antiseptik özellikleriyle biliniyor. Şifa kaynağı olarak kabul edilen bu bal, yüksek demir içeriği ve B ile C vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağı. Mikroorganizma engelleyici ve iltihap kurutucu özelliklere sahip olan kestane balı, düzenli kullanımda çeşitli hastalıkların tedavisini destekliyor. Yara iyileştirici etkisiyle de öne çıkan bal, özellikle tıbbı tedavilerde de kullanılıyor. Prebiyotik özellikleri sayesinde bağırsak sağlığını destekleyen kestane balı, diğer çiçek ballarına göre 2 kat daha fazla demir ve 4 kat daha fazla kalsiyum içeriyor.