Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından her yıl düzenlenen "Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları" etkinliği, Ardahan’da devam ediyor. Ardahan Kalesi’ne giden gazeteciler kalenin tarihi ve yapısı ile ilgili bilgi edinme fırsatı buldu.

Ardahan Kalesi (2)

KALENİN TARİHİ OLDUKÇA ESKİLERE DAYANIYOR

Ardahan Kalesi veya Parakan Kalesi, Ardahan kent merkezinde bulunan bir orta çağ kalesidir. Yapılan prehistorik araştırmalar da (m.ö. 3500-2000) ilk Tunç Çağı’na ait yerleşmenin varlığını, ortaya koymuştur.

Tarihi oldukça eskilere dayanan kalenin ilk inşası kesin olarak bilinmemekle birlikte, Selçuklular tarafından antik temeller üzerine yapıldığı ve Osmanlılar tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.

Ardahan Kalesi1

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1544 yılında günümüzdeki şekliyle yeniden inşa edilen kale, dikdörtgen planlı bir alan üzerine kurulmuş ve çok sayıda kule ile desteklenmiştir.

Hasan Boğuldu Şelalesi’nin filmlere konu olan hüzünlü hikayesi Hasan Boğuldu Şelalesi’nin filmlere konu olan hüzünlü hikayesi

BİÇİMİ İLE RUMELİ HİSARI'NI ANDIRIYOR

Yapımında düzgün kesme taşlar (küfeki taşı) ve horasan harcı kullanılmış olan kalenin duvar örgü tekniği, çokgen kuleleri ve konumlandırılmış biçimi ile Rumeli Hisarı'nı andırmaktadır.

Ardahan Kalesi2

‘’SULTAN SÜLEYMAN-I AZAM NAMINA YAPILMIŞTIR’’

Kalenin batıdaki büyük kapısı üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede "Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyame kadar baki kalsın. Yapıldığı tarih: Şevval 963 (Miladi 1544) (Rumi 956-960)’’ yazmaktadır.

Muhabir: BÜŞRA ÇİNKAYA DOĞAN