Ankara, sık sık "gri şehir" olarak anılsa da, yeşil alanları, parkları ve bahçeleriyle ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Başkentte bulunan tabiat parkları, muhteşem manzaraları ve zengin bitki örtüsü ile vatandaşların eğlenme ve dinlenme ihtiyacını karşılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Ankara’daki tabiat parkları, hem şehir içinden hem de şehir dışından gelen ziyaretçilerin gözdesi haline gelmiş durumda.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, vatandaşlar şehir kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak amacıyla bu doğal alanlara yöneliyor. Ankara’da toplamda 11 adet tabiat parkı bulunuyor.
Ankara’nın tabiat parkları, şehir hayatının stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için ideal kaçış noktaları sunuyor. İşte Ankara’nın doğa harikası tabiat parkları:
ÇAMKORU TABİAT PARKI
Çamkoru Tabiat Parkı, Ankara’nın Çamlıdere ilçesi sınırları içerisinde, Ankara-Bolu Devlet Karayolu güzergahında yer almaktadır. Parkın bir bölümü, orta ve kalın ağaçlık çağında doğal sarıçam ve karaçam ağaç türleri ile kaplıdır. Diğer bölümü ise orman içi açıklık ve Çamkoru Göleti'nden oluşuyor. Çamkoru Tabiat Parkı, doğallığı ile adeta saklı kalmış bir cennet olarak biliniyor.
ALUÇDAĞI TABİAT PARKI
Ankara’nın Çamlıdere ilçesi sınırları içerisinde yer alan Aluçdağı Tabiat Parkı, macera parkı ile ziyaretçilere heyecan dolu anlar sunmaktadır. Coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, orman dokusu ve temiz havası ile şehir gürültüsünden uzak, günübirlik ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir.
ÇUBUK KARAGÖL TABİAT PARKI
Ankara il merkezine 68 km ve Çubuk ilçesine 28 km uzaklıktaki Çubuk Karagöl Tabiat Parkı, piknik, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı gibi aktiviteler için ideal bir yerdir. Bu park özellikle hafta sonları piknik amacıyla ziyaretçi akınına uğramaktadır.
TEKKEDAĞI TABİAT PARKI
Beypazarı ilçesi sınırlarında bulunan Tekkedağı Tabiat Parkı, doğal orman dokusu ve yayla ekosistemi ile öne çıkmaktadır. Burada kamp, izcilik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve yıldız gözlemi gibi aktiviteler yapılmaktadır.
ŞAHİNLER TABİAT PARKI
Kızılcahamam ilçesi sınırları içerisinde yer alan Şahinler Tabiat Parkı, doğal orman dokusu ve göleti ile dikkat çekmektedir. Bu alan dağ yürüyüşü, doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışı, fotoğraf çekimi ve piknik gibi rekreasyonel aktiviteler için uygun bir yerdir.
KARTALTEPE TABİAT PARKI
Kızılcahamam ilçesi, Devletdoruğu mevkiinde bulunan Kartaltepe Tabiat Parkı, sosyal tesisleri bulunmamakla birlikte iki adet göleti ve doğal alanlarıyla beraber ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
EĞRİOVA TABİAT PARKI
Beypazarı ilçesi sınırlarında yer alan Eğriova Tabiat Parkı, kuzeyinde Eğriova Yaylası ve göleti, diğer yönlerinde ise sarıçam ormanları ile çevrilidir. Yayla turizmi ve doğa fotoğrafçılığı için ideal olan parkta, piknik, çadırlı veya karavanlı kamp, bisiklet, motosiklet, doğa fotoğrafçılığı, yürüyüş ve koşu gibi aktiviteler yapılabilir.
SORGUN GÖLETİ TABİAT PARKI
Güdül ilçesine bağlı Sorgun beldesi sınırlarında yer alan Sorgun Göleti Tabiat Parkı, doğa turizmi odaklı faaliyetler için uygun bir yerdir. Piknik, çadırlı veya karavanlı kamp, bungalov tipi yapılarda konaklama gibi aktiviteler için uygun bir alandır.
NALLIHAN KUŞ CENNETİ
Nallıhan ilçesi, Davutoğlan köyü sınırlarında yer alan bu alan, Sarıyar Barajı’nın kuzeyinde, Aladağ Çayı’nın barajla birleştiği yerde oluşmuş yapay bir sulak alan ekosistemidir. Nallıhan Kuş Cenneti, barındırdığı 187 kuş türü ile önemli bir doğal alandır.
KELEBEKLER VADİSİ TABİAT PARKI
Beypazarı ilçesi sınırlarında yer alan Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, doğal peyzaj özellikleri ve tarihi dokusuyla dikkat çekmektedir. Vadide bulunan yüksek kayalıklar, Beypazarı'nın ilk ismi olan "Lagania" adını almıştır.
DURASAN ŞAH TABİAT PARKI
Kahramankazan ilçesi sınırlarında yer alan Durasan Şah Tabiat Parkı, yürüyüş alanları ile ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Yürüyüş sonu Tekke Köyü'ne ulaşarak sonlanan rotada, Durhasan Şah Türbesi ziyaret edilebilir.