Ritim bozukluğu tedavisinde Türkiye'nin sayılı merkezlerinden biri olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde "üç boyutlu haritalama" gibi ileri teknoloji yöntemlerle kalp çarpıntısı tedavisinde kesin sonuçlar alınabiliyor.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, kalp ritim bozukluklarının tedavi edildiği en büyük ve geniş kapsamlı merkezlerden biri. Bu tedavi, Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde bulunuyor.

12 Eylül 2024 Perşembe Ankara Nöbetçi Eczane Listesi 12 Eylül 2024 Perşembe Ankara Nöbetçi Eczane Listesi

"Üç boyutlu haritalamayla önce çarpıntının yerini tespit ediyoruz"

Kardiyoloji Uzmanı ve Aritmi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, aritminin en kısa tanımıyla "kalp ritminin bozuk olması" anlamına geldiğini anlatarak şu ifadeleri kullandı: "Üç boyutlu haritalamayla önce çarpıntının yerini tespit ediyoruz. Merkezimizde yılda 1000'e yakın kalp pili cihazı takılıyor. Bunlar 3-5 santimetre büyüklüğünde, içerisinde çip olan, programlanabilen, hastanın kalp ritminin normal bir şekilde idame edilmesini sağlayan çok gelişmiş cihazlar."

"Taşikardiler, çok tehlikeli ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor"

Kalp pilinin hastanın köprücük kemiğinin altına yerleştirildiğini, ortalama ömürlerinin ise 10 yıl olduğunu anlatan Topaloğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "  Kalbin çok hızlı attığı taşikardi ise geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Genç yaşta, kalp hastalığı olmayan bireylerde kalbin iletim sisteminden kaynaklı odaklardan çarpıntılar oluşabiliyor. İlaç tedavisi de uygulanabiliyor ancak ilaç kesildiğinde tekrar ortaya çıkabiliyor çarpıntılar. Bu rahatsızlığın kesin tedavisi, özel kateterlerle çarpıntının olduğu bölgeye ulaşıp yakılması veya dondurulmasıyla yapılıyor. Bunu 'ablasyon' olarak adlandırıyoruz. Kronik kalp rahatsızlıkları bulunan hastalarda görülen taşikardiler ise çok tehlikeli ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Merkezimizde bu durumdaki yılda yaklaşık 1000 hastaya müdahalede bulunuluyor. Üç boyutlu haritalama cihazlarıyla önce kalpteki çarpıntının yerini tespit ediyoruz, çok karmaşık çarpıntıları bile bu teknolojiyle saptamak mümkün. Odağı tespit ettikten sonra da özel kateterlerle bu noktayı yakarak, dondurarak veya daha farklı yöntemlerle tedavi ediyoruz."

"Hastanemizde günde ortalama 15-20 açık kalp ameliyatı yapılıyor"

Kalp Damar Hastanesi Başhekimi, Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik de hastanede günde yaklaşık 1800 hastaya poliklinik hizmeti verdiklerini, multidisipliner bir yaklaşımla hareket ettiklerini söyleyerek, şöyle konuştu: "Hastanemizde günde ortalama 15-20 açık kalp ameliyatı, 5-6 civarında göğüs cerrahisi ameliyatı yapılıyor. Daha komplike, ileri tedavi gerektiren durumları olan yurt içi ve dışından hastalarımız oluyor. Aritmi Kliniği de farklı illerden hastalarımıza refere edilen, mükemmeliyet merkezi ve ulusal-uluslararası eğitim süreçlerini de üstlenen bir merkez."

Özatik, kalp ve akciğer nakli konusunda da referans merkezi olduklarını vurguladı.

Editör: Tuğba Akkesen