Polatlı 1926 SK'nın Stadyumu Maça Hazır: Top İlçe Başkanlarında... Polatlı 1926 SK'nın Stadyumu Maça Hazır: Top İlçe Başkanlarında...

Dünyada her yıl 660 bin kadının karşılaştığı, 340 bininin ise yaşamını yitirdiği serviks kanseri, özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük bir sağlık tehdidi olmaya devam ediyor. Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. İrem Alyazıcı Küçükyıldız, serviks kanserinin yüzde 99'unun, HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonundan kaynaklandığını belirtiyor. HPV, kansere yol açabilecek prekanseröz lezyonlara neden olur ve zamanla serviks kanserine dönüşebilir.

GELİŞMEMİŞ ÜLKELER İÇİN CİDDİ SORUN

Türkiye’de serviks kanseri genellikle 35-59 yaş ve 60-64 yaş arası kadınlarda daha sık görülüyor. Ancak uzmanlar, bu kanser türünün düzenli tarama testleri ve HPV aşısı sayesinde büyük ölçüde engellenebileceğine dikkat çekiyor. Küçükyıldız, tarama ve aşıların, serviks kanserinin 'önlenebilir kanser' olarak tanımlanmasını sağladığını ifade ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2020'de başlattığı Servikal Kanser Eliminasyon Programı ile bu hastalıkla küresel çapta mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ülkelerde HPV aşısının yaygınlaştırılması ve tarama programlarının güçlendirilmesi, bu kanserin önüne geçilmesini sağlıyor.
Türkiye’de ise 2014 yılından itibaren 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir ücretsiz HPV testi uygulanıyor. Ancak, HPV aşısı henüz ulusal aşı takvimine dahil edilmedi. Uzmanlar, HPV ile henüz karşılaşmamış 11-15 yaş arasındaki kız çocuklarına aşı yapılmasını öneriyor.

Kaynak: İHA