Osmanlı’nın mimarı Osman Bey’in hocası olan Şeyh Edeb-Ali‘nin, Osman Bey’e verdiği öğütler hepimizin bildiği, hatta iş yerlerimizde evlerimizde bile asılı duran bir akıl hocalığıdır.

Günümüzden 700 yıl önce edilmiş bu öğüter şimdilerde yine günümüze ışık tutan bir fener gibi.

Kutuplaşmanın derinleştiği, siyasetten ekonomiye herşeyin darmadağın olduğu, virüs sebebiyle hayatlarımızın değiştiği bir dönemdeg elin bu 7 asırlık öğüdü yeniden hatırlayalım.

“Şeyh Edeb-Ali‘nin Osmanlı’nın kurucusu Osman Beye verdiği öğütler. 700 yıl önce söylenmiş eski hikaye ama bugün bile geçerli, eskimemiş öğütler. Her liderin bugünde alması gereken öğütler.

“Oğul insanlar vardır şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler. Avun oğlum avun. Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelamlısın, ama bunları nerede, nasıl kullanacağını bilemezsen sabah rüzgarında savrulur gidersin…

Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş gizemler, bilinmeyenler, görülmeyenler ancak senin fazilet erdemlerinle gün ışığına çıkacaktır. Ananı, atanı say, bereket büyüklerle beraberdir. Bu dünyada inancını kaybedersen, yeşilken çorak olur çöllere dönersin. Açık sözlü ol, her sözü üstüne alma. Gördün söyleme, bildin bilme

Sevildiğin yere sık gidip gelme, kalkar muhabbetin itibar olmaz.

Üç kişiye acı:





  • Cahiller arasındaki alime,
  • Zenginken fakir düşene,
  • Hatırlı iken itibarını kaybedene.

    Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir.

    Haklı olduğunda mücadeleden korkma.

    “Bilesin ki atın iyisine DORU,”

    “Yiğidin iyisine DELİ derler.”