Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen “Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı”, Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 120 gazetecinin katıldığı çalıştayda dijital gazetecilik tüm yönleriyle ele alındı.
Erciyes Üniversitesi Süleyman Çetinsaya Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayda, yapay zekâdan etik ilkelere, sosyal medya ihbar hatlarından dijital stratejilere kadar pek çok konu ele alındı. Özellikle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilden yoğun katılımın olduğu programa iletişim fakültesi öğrencileri de büyük ilgi gösterdi.
“BU MÜCADELE TÜM MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN”
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, dijital medyanın karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Geçgel, “Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği olarak sadece dijital değil; yazılı, görsel ve işitsel tüm medya organlarının sorunları da bizim sorunumuzdur. Bu yüzden medya sektörünün tüm problemlerini her platformda dile getirmek zorundayız” dedi.
Tasarruf tedbirleri genelgesinin Anadolu basınını derinden etkilediğini belirten Geçgel, “tasarruf tedbirleri genelgesi, Anadolu medyasını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı” dedi. Bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyleyen Geçgel, “Külliye’de Sayın Cumhurbaşkanımıza, ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hamza Dağ’a, CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e medya sektörünün yaşadığı sıkıntıları içeren dosyalar sundum. Bu sadece bizim değil, tüm meslektaşlarımızın mücadelesidir” diye konuştu.
DİJİTAL MEDYANIN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI
İki ayrı oturumda gerçekleştirilen çalıştayda gazeteciler, akademisyenler ve alanında uzman isimler dijital medya dünyasının güncel gelişmelerini aktardı. İlk oturumda moderatörlüğü Dr. Vahit İlhan üstlenirken, Doç. Dr. Bedia Temur, Mustafa İlker Yücel, Dilara Sayan, Uğurcan Gökçe, Zehra Sağdıç, Nafiz Koca, Mustafa Biçer, İbrahim Kılıç ve Nazif Küçük dijital medya etiği, sosyal medya ihbar hatları, ajans haberciliği ve geleneksel gazeteciliğin geleceği üzerine sunumlar gerçekleştirdi.
İkinci oturumda ise Dr. Ekrem Temur, Mustafa Sert, İsmail Zorlu, Ercan Tuncer ve Taha Tütüncü yapay zekânın gazetecilikteki yeri, haber siteleri için organik başarı stratejileri ve Google News odaklı içerik üretimi ile ilgili sunumlar yaptı.
Programın sonunda çalıştaya katkı sunan tüm konuşmacılara plaket takdim edildi.